IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX спадна в осма поредна сесия, губейки близо 5% за периода

След отшумяването на политическите вълнения ефектът от мерките на ЕЦБ може да върне ентусиазма, коментира Явор Спасов от БенчМарк Финанс

17:43 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX спадна в осма поредна сесия, губейки близо 5% за периода

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,8% в днешната търговия до 577,80 пункта при оборот от 497 хил. лв. Това е осма поредна негативна сесия за индекса, като за този период той е загубил 4,6%. От началото на седмицата SOFIX е на минус 1,3%, а от началото на годината е нараснал със 17,4%.

Останалите борсови измерители също са надолу - индексът на най-ликвидните компании BGBX40 отстъпи с 0,4% до 115,37 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,5% до 423,15 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT спадна с 0,6% до 95,16 пункта.

„SOFIX консолидира вече трети месец между 580 и 620 пункта. Ентусиазмът при последния опит за изплуване над 600 се сблъска с темата за предсрочни избори, както и със започнатата процедура от ЕК срещу България относно проекта Южен поток. Пазарът очевидно се стресира и не отрази монетарните стимули на ЕЦБ, което действие носи откровеното послание за създаване на още ликвидност в Европа. Предвид, че тази ликвидност се влива най-вече във финансовите пазари и предвид исторически високите стойности на европейските индекси, вероятността тя да достигне периферията се увеличава. След отшумяване на политическите вълнения именно тази тема би могла да събуди отново ентусиазма. Според мен сигнал за посоката в краткосрочен план ще бъде поведението на SOFIX около долната граница на рейнджа – 580 пункта. Преминаване под нея вероятно ще задълбочи корекцията до към 550 пункта, а задържане в рейнджа ще покаже, че акциите срещат подкрепа на текущите нива и е въпрос на време да се формира следващ възходящия импулс“, коментира за Investor.bg Явор Спасов*, мениджър Бизнес развитие в БенчМарк Финанс.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,294 млн. лв., като с оборот над 100 хил. бяха БФБ-София (-3,9%) – 274 хил., ПИБ (-1,4%) – 207 хил., Соларпро холдинг (0%) – 178 хил. и Химимпорт (+2%) – 106 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 50 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 14/25, а при 11 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Формопласт (+9,3%) и Енерго-Про Продажби (+4,3%), а с най-силен спад са книжата на БФБ-София (-3,9%).

Акциите на Албена Инвест са без промяна на ниво от 6,70 лв. за брой. Вчерашното извънредно общо събрание на холдинга е одобрило отпускането на заем на дъщерното Приморско Клуб ЕАД, което е еднолична собственост на Албена АД, в което Албена Инвест Холдинг притежава 20,57%.

Заемът е на стойност до 4 млн. лв. при лихва от 4,5%. Срокът на погасяване е 4 години, като гратисният период е една година. Финансирането е с цел инвестиции и покриване на текущи разходи за подобряване и реновиране на материалната база.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още