IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна минорна сесия на БФБ

Политическият ребус става все по-сложен, тъй като и нови избори може да не доведат до стабилно управление, посочва Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

18:22 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Поредна минорна сесия на БФБ

Водещият борсов индекс – SOFIX, се понижи с 0,4% в днешната сесия до ниво от 581,48 пункта при оборот от 480 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 0,6%, а от началото на годината е нараснал с 18,3%.

Ценово претегленият BG40 отстъпи с 0,3% до 115,87 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,4% до 425,26 пункта, а само индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се повиши - с 0,6% до 95,70 пункта.

„И днес търговията на БФБ премина в минорен тон, след като резултатите от изборите за европейски парламент тласнаха страната в нова политическа криза. Това беше един от факторите, които откроихме преди изборите като потенциална заплаха за възходящия тренд на борсата. Политическият ребус става все по-сложен, тъй като и нови парламентарни избори може да не доведат до стабилно управление. Като добавим и все още липсата на яснота кога биха се състояли нови избори, несигурността за инвеститорите на родния пазар продължава. Можем само да се надяваме поредната политическа буря да премине колкото се може по-бързо и политическите фактори да отстъпят на икономическите аргументи. А на развитите пазари позитивните настроения се засилиха след решенията на ЕЦБ, което е някакво успокоение, че поне общата икономическа среда в Европа има голяма вероятност да се подобри, което би било в подкрепа на българската икономика, и в частност на борсово търгуваните компании“, коментира за Investor.bg Христо Владимиров*, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.

Търговията с акции в днешната сесия възлезе на 947 хил. лв., като с оборот над 50 хил. бяха Монбат (-0,1%) – 327 хил., Проучване и добив на нефт и газ (0%) – 258 хил., Българска роза-Севтополис (-2,8%) – 90 хил. и Химимпорт (-0,4%) – 63 хил.

Акциите на Проучване и добив на нефт и газ приключиха на ниво от 10,29 лв. за брой. През миналата седмица КФН даде зелена светлина на коригираното търгово предложение за дружеството при цена от 10,37 лв. за акция. Първоначално на акционерите бяха предложени по 10,20 лв. на акция. УС на дружеството намира предложената нова цена за справедлива по отношение на акционерите, се казва в становище, публикувано днес.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 46 емисии акции, като съотношениетопечеливши/губещи бе 15/28, а при 3 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на БФБ-София АД (+4,3%), а с най-силен спад са книжата на Индустриален Капитал Холдинг (-4%).

Книжата на ЧЕЗ Разпределение България поскъпнаха с 2% до 1760 лв. за акция. С окончателно разпореждане, влязло в сила на 29.05.2014 г., Софийски градски съд е прекратил производството, образувано по иск на ДПФ Доверие, УПФ Доверие и ППФ Доверие (акционери в ЧЕЗ Разпределение), срещу ЧЕЗ България ЕАД за прогласяване на нищожността на сделки и плащания, направени между ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ България по 4 договора за доставки на услуги и 1 договор за доставка на стоки.

Акциите на Енемона се понижиха с 0,6% до 2,34 лв. за брой. Дружеството е намалило дела си във ФЕЕИ АДСИЦ от 42,2575% на 4 юни 2014 г. до 40,349% на 6 юни 2014 г., показаха данни на Централен депозитар. Делът на Енемона към 31 март 2014 г. беше 88,2%, с уточнението, че в това число влизат и акции, заложени като обезпечение по репо-сделки. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още