IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаба сесия на БФБ

Излишните притеснения, последвали резултатите от евроизборите, свиха обемите на търговия, смята Александър Пеев от Съгласие Асет Мениджмънт

18:05 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слаба сесия на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 593,82 пункта. От началото на седмицата той е на плюс 0,5%, а от началото на годината е нараснал с 20,8%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 отстъпи с 0,2% до 118,34 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,2% до 433,78 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се покачи с 0,4% до 98,23 пункта.

„Търговията на българския капиталов пазар бе изключително слаба днес, като ниският обем се дължи на излишни притеснения около това какво следва след резултатите на изборите. Специално акциите на сините чипове няма какво да се повлияват от това дали правителството ще изкара още или ще има предсрочни избори, дори допускам, че чуждестранните играчи на нашия пазар изобщо не са обезпокояват от това. Големите компании, търгувани на БФБ-София имат достатъчно бизнес и техните приходи основно се влияят от глобалната пазарна конюктура. Предвид очакванията за предстоящи действия от страна на ЕЦБ и добрите световни икономически данни в последните дни, дяловите ценни книжа са на върхове за разлика от излишната уплаха на нашия капиталов пазар", коментира за Investor.bg Александър Пеев*, инвестиционен консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

"Днес по-голяма активност се наблюдаваше при Монбат - предвид разпределението на дивидент от компанията, при Пампорово - заради търговото предложение, при Адванс Терафонд АДСИЦ - където акциите вече се търгуват без дивидент. При Юрий Гагарин имаше подкрепа на пазарната цена, след като тези дни тя падна драстично предвид ниската ликвидност, въпреки че дружеството увеличава многократно дейността си за тази година, съдейки по последния публикуван отчет, в който се наблюдава значителен ръст на приходи, разходи и парични потоци“, допълва анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 829 хил. лв.,  като с най-голям оборот бяха Би Джи Ай Груп (0%) – 309 хил., Монбат (0%) – 93 хил., Петрол (-2%) – 88 хил., Пампорово (0%) – 64 хил. и Булленд инвестмънтс АДСИЦ (0%) – 50 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 18/18, а при 10 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Медика (+4,7%) и Унифарм (+2,3%), а с най-силен спад са книжата на Енергони (-25%), следвани от Булгартабак (-3,2%) и Петрол (-2%).

Обикновените акции на Химимпорт отстъпиха с 0,6%, а с привилегированите нямаше сделки. Общото събрание на холдинга, насрочено за 30 юни, ще гласува гарантирания дивидент по привилегированите книжа, но за обикновените не се предвижда такъв. 

Нямаше търговия с акциите на УнипакДружеството наруши традицията на разпределяне на дивидент, като днешното му Общо събрание отнесе печалбата за 2013 г. от 2,4 млн. лв. към неразпределената.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още