IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липсват конкретни събития, които да подхранват интереса към борсата

Пари за инвестиране има, но нищо не кара бъдещите инвеститори да бързат с покупките, посочва Благовест Крачев от Карол

17:57 | 26.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Липсват конкретни събития, които да подхранват интереса към борсата

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се покачи с 0,4% в първата сесия за седмицата до 593,03 пункта. Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 прибави 0,1% до 119,84 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,6% до 431,14 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи с 0,1% до 96,92 пункта.

„Търговията днес беше слаба, а основната част от оборота при акциите се дължеше на договорени сделки с Медика, Софарма Трейдинг и ФНИ България. До миналата седмица продавачите и купувачите бяха балансирани, но днес като че ли продавачите започнаха да надделяват постепенно. Причината за това е липсата на конкретни събития и причини, които да подхранват интереса към пазара. Пари за инвестиране има, но нищо не кара бъдещите инвеститори да бързат с покупките. Резултатите от изборите вчера за съжаление потвърждават несигурността около страната ни, което беше основното притеснение по отношение на Евровота“, коментира за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

Търговията с акции на борсата възлезе на 1,053 млн. лв.,  като с оборот над 100 хил. бяха Медика (+3,2%) – 223 хил., Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-1%) – 217 хил., Химимпорт (+0,7%) – 163 хил. и Софарма Трейдинг (-1,2%) – 149 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 25/19, а при 7 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Медика (+3,2%) и М+С Хидравлик (+2%), а с най-силен спад са книжата на Спарки Елтос (-20%) и Доверие Обединен Холдинг(-3,5%).

В петък Спарки Елтос SL9/ELTOS отчете загуба за януари-март 2014 г. от 1,89 млн. лв. спрямо 1,21 млн. лв. година по-рано. За периода има спад на продажбите с 21% на годишна база до 8,62 млн. лв. С 21% намаляват и продажбите на продукция (до 5,16 млн. лв.) 

Уникредит Булбанк АД е потвърдила разсрочването на задължения на дружеството по получените заеми от банката, като дължимите главници за 2014 г. се намаляват от 6,934 млн. лв. на 890 хил. лв. и по този начин 6,044 млн. лв. от задълженията стават дългосрочни.

Ръководството на Спарки Елтос счита, че поради продължаващата финансова подкрепа от собствениците и предприетите мерки дружеството ще успее да продължи своята дейност и да погаси своите задължения, без да се продават активи и без да се предприемат съществени промени в дейността му.

Доверие Обединен Холдинг 5DOV/DOVUHL излезе на консолидирана печалба за първото тримесечие, като приходите от продажби се покачват с 1,5% на годишна база.

Акциите на Трейс Груп

Свързани компании:

се повишиха с 1,1%. Холдингът съобщи, че Обединение Експо Тех Парк, в което той е водещ партньор, е подписало на 23 май договор за изпълнение на обект „Експериментаруим и посетителски център с пешеходен мост“ с възложител София Тех Парк АД на стойност 4,789 млн. лв., финансирани от ЕС. Срокът за изпълнение на работите е 431 дни. 

Книжата на Софарма имоти 

Свързани компании:

 прибавиха 0,2%. АДСИЦ-ът уведоми днес, че на 22 май Общото му събрание е гласувало да се разпредели по 0,2229 лв. дивидент на акция за 2013 г. Сумата за дивиденти възлиза на 3,5 млн. лв., като реално може да бъде финансирана чрез увеличение на капитала.

Акциите на ЧЕЗ Разпределение 3CZ/3CZ се понижиха с 1,2%. Фондовете на ПОК Доверие предлагат намаляване на номинала на акциите на дружеството от 10 лв. на 1 лв. На предстоящото Общо събрание на дружеството ще се гласува и за брутен дивидент от 250 лв. на акция

Нямаше сделки с книжата на Агро Финанс 6AG/AGROFАДСИЦ-ът ще гласува за 7,76 ст. дивидент на акция за 2013 г., като сумата за дивиденти възлиза на 2,501 млн. лв., което представлява 90% (законовият минимум) от печалбата за миналата година.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Май не само събития липсват на борсата, а и някои други неща, като напр. ситуационна запознатост.Наясно ли сме напр. с какво се занимават банковите сървъри на IBM през времето когато не обработват котирани трансакции? Кой е хай-фрикуънси трейдър и кой е super-VIP hi-frequency ...и кой докъде е стигнал с материала.Нашите посредници освен да разработват схеми как да прецакат местното туземно население (което е най-лесното) и как да рискуват парите на другите (социални и пенсионни фондове) едва ли имат някаква друга по-свежа идея ...като напр. как да направят истински пазар на произведения на изкуството и на технологии, които да се базират на пълна, вярна, точна и своевременна информация, еднакво подавана и достъпна за цялото общество, а не само за някакви богоравни VIP инвеститори. И какви са тези VIP инвеститори и какво им е инвестиционното след като 'инвестират' за някакви наносекунди с математически алгоритми с цел да откраднат движението на пазара (да не би да остане при фирмата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още