IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на БФБ продължава да се движи в рамките на спредовете

Заради ниските обороти влиянието на малцината, притеснени заради Украйна, се чувства на пазара, посочва Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

17:58 | 22.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на БФБ продължава да се движи в рамките на спредовете

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,03% в днешната сесия до 594,43 пункта. От началото на седмицата той е на плюс 0,6%, а от началото на годината е нараснал с 20,9%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се покачи с 0,2% до 120,22 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,1% до 433,18 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е също нагоре с 0,1% до 97,11 пункта.

„Борсовата сесия се характеризираше с ниски обеми, като спадащите вчера акции днес се покачиха. Пазарът продължава да се движи в рамките на спредовете без ясна посока – накои акции поскъпват, а други – поевтиняват. Не мисля, че по принцип Украйна е някакъв ключов фактор - ситуацията там влияе много слабо на чуждите пазари. У нас обаче, на фона на пасивността у болшинството инвеститори, които са в изчакване корпоративните отчети да покажат подобрение, влиянието на малцината, притеснени заради Украйна, е осезаемо при ниските обороти“, коментира за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,975 млн. лв., благодарение основно на  Спиди (-1,5%)  – 1,429 млн., от което се изтъргуваха 1,35% от капитала. Средната цена за акция на куриерската фирма бе 23,79 лв., а последната сделка бе на ниво от 24,62 лв. за брой.

С оборот над 20 хил. бяха още Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,4%) – 152 хил., Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (+5,8%) – 152 хил., Химимпорт (+2,3%) – 97 хил. и Албена (-4%) – 36 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 47 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 20/16, а при 11 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст след Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт са акциите на Юрий Гагарин (+5,7%), а с най-силен спад са книжата на Евроинс (-5,5%).

„При Юрий Гагарин бяха възстановени по-голямата част от вчерашните загуби, породени от излизането на някои инвеститори от позицията, което накара други да се питат дали акцията не е атрактивна за покупка. При Интеркапитал всъщност търговията е в рамките на големия спред по позицията“, посочи Цачев.

Дългоочакваният одит на Евроинс стопи печалбата за 2013 г. с 3,16 млн. лв. Освен това одиторът Делойт одит ООД има пет забележки, на които се базира квалифицираното му мнение.

Акциите на Индустриален Капитал Холдинг поевтиняха с 3,9% до 3,025 лв. за брой преди новината, че компанията запазва консолидираната си печалба през първото тримесечие на фона на ръст на продажбите от 2,9% на годишна база. След новината имаше една сделка с акциите на холдинга на същата цена.

Книжата на Албена Инвест се понижиха с 2,7%, като се върнаха на нивото от онзи ден. Вчера те поскъпнаха с 2,9%, след като холдингът предложи дивидент от 0,21 лв. на акция. Сумата за дивиденти от 1,155 млн. лв. включва печалбата за миналата година (732 хил. лв.) плюс част от неразпределената печалба. 

Акциите на Трейс Груп се повишиха с още 2,2%, след като вчера добавиха 1,4%. Холдингът спечели проект в Прага за 10,6 млн. евро, като ще разширява пречиствателни станции за отпадъчни и замърсени води на летище Рузине.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още