IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Умерен песимизъм на БФБ

Сред причините за това са ситуацията в Украйна и политическата бъркотия у нас, коментира Светослава Митишева от Булброкърс

17:57 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Умерен песимизъм на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,1% в днешната сесия до 592,52 пункта. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,3%, а от началото на годината е нараснал с 20,5%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се понижи с 0,1% до 119,73 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,01% до 432,61 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се покачи с 0,04% до 96,29 пункта.

„Търговията на БФБ в последните сесии е повлияна от умерено песимистични настроения, предпазливост и слаба активност на пазарните играчи. Част от причините за това са страховете и последствията около ситуацията в Украйна и политическата бъркотия у нас. На фона на всичко това, но по други причини, не е изненада за никой неуспеха на предложената емисия акции от ЦСКА. Сред причините за този неуспех са лошото финансово състояние на клуба, надценената стойност на акцията и недоверието към мениджмънта. Затова и освен феновете на отбора традиционните инвеститори в акции не участваха“, заяви за Investor.bg Светослава Митишева*, брокер в ИП Булброкърс.

Вчера изтече срокът за публичното предлагане на ЦСКА, което претърпя неуспехПо време на подписката бяха записани акции за над 1 млн. лв., което обаче е само една четвърт от необходимото за успех на емисията.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 16,028 млн. лв., след като бяха прехвърлени 31,7% от капитала на Делта кредит АДСИЦ на стойност 14,409 млн. лв. при цена от 35 лв. за акция.

С оборот над 100 хил. бяха още КРЗ Одесос (-9,4%) – 756 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 221 хил., Монбат (0%) – 164 хил., Софарма Трейдинг (0%) – 111 хил. и Софарма (-1,7%) – 108 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 53 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 19/21, а при 13 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Пампорово (+2,9%) и Спиди (+2%), а с най-силен спад са книжата на Енергони (-14%), КРЗ Одесос (-9,4%) и КТБ (-3,2%).

Според блогъра BigBear основните акции на БФБ като цяло са справедливо оценени, като банките и холдингите са предпочитани инвестиции, констатира той в свое изследване на пазарните нагласи във форума на Investor.bg.

Няколко от по-ликвидните компании просрочват одитираните си отчети за 2013 г. с над месец, сред които са Евроинс, Енемона и Спарки Елтос, като само от Евроинс аргументираха забавянето.

Борсите в България, Македония и Хърватия ще интегрират пазарите сиТрите борси създадоха обща компания със седалище в Скопие, която ще създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още