IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ентусиазмът на БФБ се поохлади тази седмица

Рисковете, свързани с Украйна, съвсем не са за пренебрегване и много инвеститори предпочитат да изчакат, коментира Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

17:51 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ентусиазмът на БФБ се поохлади тази седмица

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 2,2% през седмицата, след като отстъпи с 0,1% в петъчната сесия (пета поред без ръст) до ниво от 590,86 пункта при оборот от 512 хил. лв. От началото на годината индексът е нараснал с 20,2%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 2,2% за седмицата (+0,1% днес) до 119,65 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 1,8% (+0,3% днес) до 433,07 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е надолу с 1,1% (+0,04% днес) до 96,20 пункта.

„Ентусиазмът на БФБ леко се охлади през изминалата седмица. Това личи както по понижението и задържането на индекса SOFIX под психологическото ниво от 600 пункта вече пети пореден ден, така и по отслабналата търговия. Основната причина за това е продължаващото напрежение около кризата в Украйна и несигурността за това как ще се развие ситуацията. Засилване на напрежението би довело до допълнителни санкции и контрасанкции между Запада и Русия, което може да навреди както на българския износ за Украйна и Русия, така и на летния туристически сезон у нас. Евентуално спиране на природния газ от Русия за Украйна отново ще засегне множество компании в България, а оттам и възстановяването на цялата икономика. Това би засегнало и крехкото възстановяване на целия ЕС, който е основен търговски партньор на България", заяви за Investor.bg Христо Владимиров*, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.

"Всички тези рискове съвсем не са за пренебрегване и много инвеститори си дават сметка за това, като предпочитат да изчакат и да видят как ще се развие ситуацията. Ако негативните сценарии надделеят, можем да станем свидетели и на по-масирани разпродажби не само на световните фондовите пазари, но и у нас. Други фактори, които ще оказват влияние, пряко или косвено, върху българския фондов пазар през следващите месеци, са решенията на ЕЦБ по отношение на очакваното разхлабване на монетарната политика и реакцията на пазарите в ЕС; данните за икономическата активност в ЕС; европейските избори и последиците за политическата стабилност в България след тях; и не на последно място – консолидираните отчети на дружествата, търгувани на БФБ“, допълни анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,001 млн. лв., като с оборот над 50 хил. бяха Хелт енд уелнес АДСИЦ (0%) – 272 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 204 хил., Химимпорт (-0,1%) – 165 хил., ПФК ЦСКА (0%) – 78 хил. и ЦКБ (+0,8%) – 55 хил.

Днес бяха записани 26 093 акции от публичното предлагане на ЦСКА. От началото на предлагането общият им брой е 331 761 на стойност 995 283 лв., което представлява едва 23,5% от необходимото за успех на емисията. IPO-то изтича на 19 май (понеделник) и по всичко изглежда, че ще е неуспешно.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 49 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 23/17, а при 9 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Свилоза (+10%) и Елхим Искра (+8,6%), а с най-силно понижение са книжата на Албена (-0,5%).

Консолидираната нетна печалба на Свилоза през първото тримесечие е нараснала 3,7 пъти на годишна база до 3,005 млн. лв. Приходите от продажби за периода са нараснали с 16% до 31,609 млн. лв. Финансовият резултат на компанията е подкрепен от силното представяне на дъщерното дружество Свилоцел.

Акциите на БФБ-София се понижиха с 0,3%. МФ вписа точка за промяна в ръководството на БФБ-София. Новото предложение е директор да бъде Надя Петрова, а не Гергана Чавдарова Беремска-Караджова. Предстои да видим дали така внесеното предложение към дневния ред на Общото събрание няма да бъде обжалвано и блокирано, както стана при предишния опит на МФ.

Книжата на Доверие Обединен Холдинг поскъпнаха с 3,9%. Холдингът не планира дивидент за 2013 г., като се предвижда с печалбата за миналата година да се покрие загубата за 2012 г., а остатъкът да се задели във Фонд "Резервен".

С оборот над 300 хил. лв. за седмицата са Адванс Терафонд АДСИЦ (4,173 млн.), Хелт енд уелнес АДСИЦ (741 хил.) Химимпорт (652 хил.) и Софарма (409 хил.) От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, с най-голям ръст са акциите на Елхим Искра (+10,2%), а с най-силен спад са книжата на Синергон (-11,2%), ЦКБ (-9,5%), ИХ България (-9,2%) и ЕМКА (-9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още