IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаба следпразнична сесия на БФБ

Очаквам през следващите седмици търговията да се влияе от новините от чужбина, заяви Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

18:17 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слаба следпразнична сесия на БФБ

Водещият борсов индекс – SOFIX, се покачи с 0,2% в първата следпразнична сесия до ниво от 603 пункта. BGBX40 прибави 0,1% до 122,25 пункта, BGTR30 спадна с 0,5% до 441,18 пункта, а BGREIT се повиши с 0,4% до 97,52 пункта.

„След вчерашния спад на американските пазари, воден от разпродажбите при Twitter, днес пазарите в Азия и Европа ги последваха. БФБ обаче не е подвластна на такива краткосрочни движения. Първата борсова сесия след дългата почивка бе белязана от слаба търговия, като индексите приключиха сесията с минимални изменения спрямо последната априлска сесия. Единственият понижаващ се индекс бе BGTR30, на който натежаха акциите на Холдинг Варна АД (-8,8%) и Юрий Гагарин АД (-3,8%). Над половината от дневния обем бе следствие на договорени сделки с Адванс Терафонд АДСИЦ, сключени на цена 2,82 лв. за брой. По-късно цената достигна 2,85 лв. за брой, което бе абсолютен максимум за тази ценна книга. Сред останалите позиции можем да отличим Зърнени Храни България АД и Химимпорт АД, като търговията при тях приключи близо до нивата на отваряне на пазара", коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

"След като публичните компании обнародваха своите отчети в края на април, очаквам през следващите седмици търговията да се влияе от новините от чужбина – развитието на Украинската криза, действията на централните банки на Европа и САЩ, макроикономическите новини от Европа, САЩ и Китай. Развитите пазари достигнаха дългогодишни върхове след безпрецедентните мерки за стимулиране, но докато в САЩ вече се мисли за изтеглянето на стимулите и повишаване на лихвите, в Европа вероятно предстои нова вълна от стимули. Всички тези действия влияят на инвеститорските настроения, като предстои да разберем кое ще надделее и дали предстои дълбока корекция от достигнатите нива или продължаване на възходящия тренд. Българският пазар е далеч от върховите си нива, но въпреки това един сериозен спад в настроенията на инвеститорите, неминуемо ще доведе до спад в цените на акциите и на БФБ", допълни той.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 422 хил. лв., като повече от половината се дължеше на Адванс Терафонд АДСИЦ (+1,6%) – 225 хил..

Интересна дискусия се оформи в темата за Адванс Терафонд АДСИЦ в рубриката Коментари на Investor.bg относно това реална ли е цена на земята от 2 000 лв./дка в Северна България без Добруджа. Поради по-високите добиви в Каварна, Балчик и Шабла, цените там може да са още по-високи в период от 6-8 г., показват сметките при 5% изисквана рентабилност.

По оборот следват Зърнени Храни България (-0,2%) – 40 хил. и Химимпорт (-0,5%) – 21 хил. Още само при три дружества търговията надхвърли 10 хил. лв.

На регулиран гпазар се търгуваха общо 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 18/18, а при 10 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите Петрол (+4,5%), а с най-силен спад са книжата на Медика (-19%).

Нямаше сделки при дебюта на Кредисимо на борсата, като целта на листването на компанията за бързи кедити не е увеличение на капитала, а първа стъпка към търсенето на стратегически партньор. Компанията е първата небанкова финансова институция, излязла на борсата. Собствениците предлагат на пазара малък пакет от акциите на дружеството, като при наличие на интерес биха могли да предложат и още.

Акциите на ЧЕЗ Разпределение се повишиха с 0,8%. Дружеството излезе на загуба за първото тримесечие след 48% спад на продажбите. Технологичните разходи са били 13,8%, спрямо признати от ДКЕВР едва 8%. 

Книжата на Спиди отстъпиха с 0,04%. Куриерската фирма обяви спад на печалбата за тримесечието заради промяна в структурата на разходите и направени инвестиции. Стратегията за оптимизиране на компанията предвижда да се увеличава използването на подизпълнители за сметка на собствен персонал. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още