IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът и печалбата на банковата система на фокус през седмицата

На 30 април изтича крайният срок за подаване на годишните данъчните декларации

08:00 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът и печалбата на банковата система на фокус през седмицата

Очаква ни кратка работна седмица, но за сметка на това - богата откъм важни икономически и корпоративни събития.

Бизнес климатът, печалбата на банковия сектор, лихвите по кредитите и депозитите, както и цените на производител в промишлеността приковават вниманието през следващите три работни дни.

В понеделник (28 април) Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе информация за пътуванията на българите в чужбина и посещенията на чужденци в България за март.

Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 7-годишни държавни ценни книжа за 25 млн. евро. През февруари Министерството на финансите пласира книжа със същия матуритет при 2,97% доходност. На аукциона през декември бяха предложени книжа за 20 млн. евро. Постигнатата средна доходност тогава бе 2,81%.

Акционерите на Изгрев-66 АД са избрали първия ден от седмицата, за да проведат своето общо събрание.

Във вторник (29 април) от националната статистика очакваме данните за бизнес климата за април. През март положителните нагласи на строителния бранш и на търговците на дребно раздвижиха бизнес активността, след като през февруари тя остана статична.

БНБ ще публикува лихвената статистика. От нея ще разберем какви са лихвите по кредитите и по депозитите за март 2014 г. Банките продължават да намаляват лихвите по депозитите, докато през февруари лихвите по потребителските, по жилищните и фирмените кредити са спаднали в сравнение с януари.

На този ден ще се съберат акционерите на БГ Агро АД.

В сряда (30 април) изтича срокът за подаване на годишните данъчните декларации по чл. 55 от ЗДДФЛ и по чл. 201 от ЗКПО.

БНБ ще публикува финансовите отчети на банките в България за първото тримесечие на годината. За първите два месеца на 2014 г. общата печалба на банковата система е 149 млн. лв. Само през февруари банките реализираха положителен резултат от 77 млн. лв. Повишението е със 7% на месечна и с 60% на годишна база.

В последния ден от месеца НСИ ще публикува серия от важни данни. Става дума за данните, касаещи производството и доставките на енергийни продукти през февруари, както и информация за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността за март.

НСИ ще оповести и годишните данни за образованието в България през учебната 2013/2014 г.

1 май (четвъртък) е Ден на труда, като заедно с 2 май (петък) са почивни дни. С решение на кабинета 2 май ще се отработва на 10 май (събота). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още