IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В. Малчев: Оценките на някои компании вече изглеждат по-справедливи

BGREIT отбеляза ръст от 2,27% след повишения при Булленд, ФНИБ и Феърплей

17:57 | 17.04.14 г.
В. Малчев: Оценките на някои компании вече изглеждат по-справедливи

Индексът на компаниите със специална инвестиционна цел BGREIT отчете ръст от 2,27% до 98,98 пункта в днешната сесия след силни повишения на цените на акциите на Булленд инвестмънтс АДСИЦ (със 7,03% до 1,081 лв. за брой), Феърплей Пропъртис АДСИЦ (с 3,7% до 0,28 лв.) и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (с 3,02% до 0,649 лв.).

Днес бе последният работен ден преди серията от 4 почивни дни за Великден. Следващата търговска сесия ще бъде във вторник (22 април 2014 г.).

Останалите борсови индекси приключиха сесията с минимални отклонения. Водещият индекс на БФБ SOFIX отбеляза ръст от 0,12% до 600,01 пункта, индексът на ликвидните компании BGBX40 се повиши с едва 0,04% до 121 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,14% до 441,37.

За десета поредна търговска сесия оборотът с компаниите от състава на SOFIX бе под 1 млн. лв., което се случва за първи път от ноември-декември 2013 г. насам.

Общият оборот днес възлезе на 781 хил. лв., реализиран в едва 225 сделки. С най-много сделки бе ПФК ЦСКА с 43, следвано от Химимпорт АД с 28 и Адванс Терафонд АДСИЦ с 12.

Оборотът бе формиран предимно от сделки с акции на Адванс Терафонд АДСИЦ за 411 хил. лв., както и от такива с книжа на Софарма АД за 97 хил. лв. и на Агро Финанс АДСИЦ за 48 хил. лв.

„Днес, както и като цяло през последните дни, търговията на борсата е замряла, като изключим отделни прехвърляния на пакети като тези при „Адванс Терафонд“. Това може да се отдаде на идващите празници, но поне за мен пазарът изглежда уморен от ръста в последните месеци и се нуждае от време за подготовка на ново възходящо движение. Честно казано разчитах, че влизането на голям за нашите стандарти, вероятно чуждестранен купувач, в началото на месеца по няколко позиции като „М+С хидравлик“, „Проучване и добив на нефт и газ“ и други, ще се окаже катализатор за ново движение нагоре, но бях опроверган“ заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Оценките на някои компании вече изглеждат доста по-справедливи, някои са дори надценени, а ситуацията в нашата икономика не изглежда да се подобрява достатъчно явно, както е например в съседна Румъния, затова инвеститорите решиха да си вземат почивка, още повече че и на международните пазари се наблюдава известна умора на тренда, съчетана с геополитическа несигурност“, смята Малчев.

„Не виждам и желание за продажба на акции в повечето играчи на пазара, тъй като разчитат, че пътят нагоре тепърва ще се върви, затова и стигаме до тази ситуация, в която активността е почти замръзнала. Смятам, че отчетите за първото тримесечие ще раздвижат търговията, тъй като сред тях ще има достатъчно позитивни изненади. В същото време други летящи високо акции ще бъдат приземени от липсата на фундамент за това в бизнес развитието на компаниите“, е мнението на експерта.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още