IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преките чужди инвестиции и инфлацията приковават вниманието през седмицата

НСИ ще оповести информация за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за цялата 2013 г.

08:05 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките чужди инвестиции и инфлацията приковават вниманието през седмицата

И стари кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви. Това решиха народните представители миналата седмица, като приеха окончателно промените в Закона за потребителския кредит.

Министерството на труда и социалната политика пък ще е готово с цялостна визия за пенсионната реформа през септември, разкри министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Същевременно вносът и износът на страната се понижиха през февруари. Статистиката показва, че 2014 г. не започва добре по отношение на износа ни към държавите от Европейския съюз. В месеците януари и февруари търговията с трети страни също се влошава още.

Очаква ни кратка работна седмица, през която ще бъдат публикувани данните за преките инвестиции и инфлацията в страната. В края на седмицата ще отбележим светлия християнски празник Възкресение Христово.

В понеделник (14 април) Българска народна банка (БНБ) ще публикува информация за състоянието на платежния баланс на страната към края на февруари 2014 г., включително данни за преките инвестиции за февруари и външната търговия за януари.

През първия месец на новата година у нас са влезли капитали за 58 млн. евро при сума от 70,8 млн. евро за януари 2013 г. Понижението е с близо 18%, или с 12,4 млн. евро. Предстои да разберем как ще се отрази на чуждите инвестиции изтеглянето от страната на две големи компании през февруари.

Тогава „Видеолукс Холдинг“ - собственикът на веригата за техника „Технополис“ - подписа предварителен договор за покупката на българското поделение на немската верига Praktiker. Другият инвеститор, който продава, е белгийската верига за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Gruop. Kомпанията съобщи, че ще се раздели с веригата „Пикадили".

Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе данни за инфлацията през март. През февруари у нас дефлацията бе 0,4% на месечна и 2,6% на годишна база. Така индексът на потребителските цени се понижи за седми пореден месец.

Докато Международният валутен фонд очаква, че през тази година дефлацията ще се свие до 0,4% и догодина инфлацията да се ускори до 0,9%, за тази година Министерството на финансите очаква ниска инфлация, но не и дефлация. А за 2015 г. прогнозира, че ръстът на потребителските цени ще се ускори до 2,4%.

В първия ден от седмицата от НСИ очакваме и данните за цените на земеделската земя и рентата в селското стопанство за 2013 г.

Във вторник (15 април) акционерите на Еврохолд България АД ще проведат своето общо събрание.

В сряда (16 април) НСИ ще оповести информация за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за цялата 2013 г.

За този ден са насрочени общите събрания на Зенит Агрохолдинг АД и на Дъб АД, което се намира в ликвидация.

В четвъртък (17 април) НСИ ще публикува окончателните данни, касаещи населението и демографските процеси през 2013 г.

Общо събрание имат акционерите на Свинекомплекс Николово АД.

18 април – Разпети петък – е почивен ден. Великден пък празнуваме в трите дни - 19, 20 и 21 април (събота, неделя и понеделник).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още