IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското салдо и продажбите на дребно на фокус през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 5-годишни държавни ценни книжа за 50 млн. лв.

08:05 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговското салдо и продажбите на дребно на фокус през седмицата

Миналата седмица Министерството на финансите повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2014 г. от 1,8% на 2,1%. Сред аргументите на Петър Чобанов бяха оптимистичните очаквания за световната и европейската икономика, подобряващият се роден пазар на труда, покачването на реалните доходи на домакинствата и повишеното вътрешно потребление.

Финансовият министър увери, че актуализация на Бюджет 2014 няма да има и че средствата по европейските програми няма да бъдат спирани. Според него едва тогава, когато страната постигне устойчив икономически растеж и извърши необходимите реформи, ще може да се говори за приемането на еврото.

В парламента продължават дебатите за слагането на таван за лихвите и разходите по кредитите. Компаниите за бързи кредити излязоха със становище по въпроса, като и те, и някои икономисти смятат, че решението на управляващите ще насърчи сивия сектор.

След бедната на значими икономически и корпоративни събития седмица, то в предстоящите пет работни дни фокусът ще падне върху износа и вноса на страната и върху продажбите на дребно.

В понеделник (7 април) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за 50 млн. лв. На търга през януари бе постигната доходност от 2,18%. Тя е малко по-висока от тази на проведения аукцион през октомври и по-ниска от емисията на ценни книжа през август.

Във вторник (8 април) Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе информация за продажбите на дребно в търговията, строителството и промишлеността за февруари 2014 г. През януари статистиката показа, че търговията на дребно е нараснала за седми пореден месец.

Акционерите на Слънчо АД и на София Хотел Балкан АД са избрали този ден, за да проведат своите общи събрания.

За сряда (9 април) не са предвидени събития от макроикономическия и корпоративен календар на страната.

В четвъртък (10 април) НСИ ще оповести информация, касаеща местата за настаняване през февруари 2014 г.

Общо събрание имат облигационерите на България платиниум груп ЕАД.

В петък (11 aприл) НСИ ще публикува предварителните дании за вноса и износа на България, както с държавите от Европейския съюз (ЕС) за януари, така и с трети страни за февруари. Статистиката показа, че износът през януари се е понижил след половин година на растеж.

В първия месец на 2014 г. общият износ на страната ни се сви с 10,9% на годишна база, а експортът на България извън ЕС намаля с 22,1% на годишна база. Тревожните новини бяха, че търговските връзки с Турция, Русия и Украйна са се влошили, но дали това ще бъде трайна тенденция – предстои да разберем от данните.

В последния ден от седмицата от националната статистика очакваме и информация за инвестиционна активност в промишлеността за март 2014 г.

В петък ще се състои общото събрание на облигационерите на Астерион България АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още