IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на банковата система през февруари приковава вниманието през седмицата

Очаква ни относително бедна на корпоративни събития седмица

08:03 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на банковата система през февруари приковава вниманието през седмицата

Домакинствата добавиха нови 114 млн. лв. към спестяванията си. Така депозитите на населението нараснаха с 9,5% на годишна база до рекордните 38,461 млрд. лв. Банките продължават да намаляват лихвите по депозитите, а през февруари лихвите по новите жилищни и потребителски кредити са спадналиОсвен това делът на лошите и преструктурирани кредити се повиши леко до 22,8%. Това показаха данните на Българска народна банка (БНБ) от миналата седмица.

Същевременно народните представители сложиха таван на разходите при кредит. Ограничението важи и за малките заеми до 400 лв. Парламентът реши, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.

Предстои да разберем дали и как административните мерки ще се отразят както на цената на кредитния ресурс, така и на икономическата активност, а оттам - на статистиката за отпуснатите кредити и създадените депозити.

Предстои ни не толкова богата откъм събития седмица, но ето кои са по-важните от тях, които ще следим:

В понеделник (31 март) Българска народна банка (БНБ) ще публикува данните за активите и печалбата на банковата система за февруари 2014 г. През януари банките прибавиха нови 72 млн. лв. към печалбите си.

В последния ден на март Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе информация за производството и доставките на енергийни продукти през януари 2014 г. От националната статистика очакваме още и фискалните данни за подсектори „Централно държавно управление" и „Социално-осигурителни фондове", както и окончателните данни, касаещи Научноизследователска и развойна дейност през 2012 г.

Акционерите на Симат АД и на Недвижими имоти София АДСИЦ са избрали първия ден на новата седмица, за да проведат своите общи събрания.

За вторник (1 април) няма предвидени събития от макроикономическия и корпоративен календар на страната. От този ден обаче влиза в сила по-ниската цена на природния газ. Цената му ще бъде намалена с 2,73%, както предложи „Булгаргаз“.

В сряда (2 април) НСИ ще публикува обобщена информация за ключовите показатели на страната. Става дума за инфлацията, брутния вътрешен продукт и пазара на труда.

2 април е датата на аукциона за неизползваните права на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ.

За четвъртък (3 април) също няма предвидени събития.

В последния ден от седмицата НСИ ще публикува данни, касаещи домовете за медико-социални грижи за деца и противообществените прояви и престъпления на малолетните и непълнолетните за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още