IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Булгартабак холдинг АД

Книжата на дружеството бяха първи по ръст сред компаниите от SOFIX

12:20 | 29.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Акция на седмицата – Булгартабак холдинг АД

Книжата на Булгартабак холдинг АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на дружеството поскъпнаха със 7,7% през седмицата до 93,7 лв. за брой, като бяха първи по ръст сред компаниите от SOFIX. Сделките бяха общо 9 на стойност 25 983 лв. Поскъпването за последните 12 месеца е с около 20% до 690 млн. лв пазарна капитализация.

Като причина за ръста може да се посочи резкият спад до 87 лв за акция на 21 март 2014 г., който според коментари във форума на Investor.bg е на база продажби от индексен фонд – фонд следящ SOFIX и ребалансиращ портфейла си преди влизането в сила на новите тегла на отделните компании в индекса.

Булгартабак холдинг АД отчете намаление на консолидираната печалба с 25% на годишна база до 65,5 млн. лв за 2013 г., показва отчетът на компанията, публикуван чрез БФБ-София.

Консолидираните продажби обаче се увеличиха с 8,5% до 544 млн. лв, а разходите за възнаграждения са нагоре с 16% до 67,8 млн. лв.

Булгартабак холдинг АД вече е със сменена собственост, показва справка в австрийския търговски регистър, съобщи Capital Daily през седмицата. Според справката регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment вече притежава BT Invest – виенското дружество, чрез което беше приватизиран холдингът през 2011 г.

Засега мениджмънтът на BT Invest остава същият. Не се вижда и крайното физическо лице, което следва да контролира офшорното Livero Еstablishment, както стана ясно преди няколко седмици от отказа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разгледа продажбата на Булбартбак холдинг АД.

Тогава регулаторът постанови, че тъй като физическо лице контролира придобиващото дружество, не става въпрос за концентрация между две предприятия и съответно не следва сделката да се разглежда от него. Кое е това физическо лице обаче не стана ясно. КЗК не го посочи, само поясни в съобщението си, че според декларация на лицето то не развивало друга търговска дейност, уточнява изданието.

 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още