IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите сякаш чакаха и най-малката причина, за да продават

В момента обаче не са налице сериозни опасения за позитивното движение на БФБ, смята Константин Сираков от Експат Капитал

18:13 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите сякаш чакаха и най-малката причина, за да продават

Водещият борсов индекс – SOFIX, спадна с 1,5% в днешната сесия до ниво от 584,19 пункта при оборот от 1,027 млн. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 2,9%, а от началото на годината е нараснал с 18,9%. BGBX40 е надолу с 1,1% до 117,43 пункта, BGTR30 загуби 1,2% до 429,45 пункта, а BGREIT отстъпи с 1% до 96,10 пункта.

SOFIX се понижава в трета поредна сесия (с общо 4,1%). Стартирането на процедура за отнемане на лицензите на трите дружества за доставка на електроенергия очевидно се отрази на борсата във вчерашната търговия, когато SOFIX изгуби 2%.

„Днешната сесия на българската фондова борса премина под знака на продавачите. Пет от акциите в SOFIX регистрираха повишения, а останалите десет допринесоха за негативното му представяне. Ако се нагърбим да коментираме причините за спада, трудно бихме могли да назовем някоя конкретно и още повече тя да е от национален характер. От международен обаче, сигналите, идващи отвъд Океана, потопиха европейските и азиатски индекси днес и вероятно оказаха влияние и у нас“, заяви за Investor.bg Константин Сираков*, портфолио мениджър в Експат Капитал.

"При изслушването си вчера новият председател на Федерлания резерв на САЩ Джанет Йелън каза три думи, които разтревожиха пазарите – „след шест месеца”. Това беше част от отговора й за евентуалното увеличаване на лихвените равнища в САЩ. Дали това беше неволна грешка, от гледна точка на традиционно мъглявите отговори на Фед по принцип, времето ще покаже.

Без да се наблюдава корелация от висока степен между нашия и щатския пазар обаче настроенията на инвеститорите в български акции днес останаха минорни, като те сякаш чакаха и най-малката причина, за да продават. Дали днешното отстъпление е начало на продължителен спад или е корекция на позитивното движение от началото на годината, ще се оцени от дистанцията на времето, но сериозни причини за опасения в момента не са налице", коментира анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,527 млн. лв., като с оборот над 100 хил. бяха Химимпорт (-4,1%) – 353 хил., Софарма (0%) - 235 хил., Пампорово (+5,1%) – 171 хил., Химимпорт, привилегировани (-3,2%) – 112 хил. и ЦКБ (-4,6%) – 108 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 65 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 18/41, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите Пампорово (+5,1%) и Спиди (+4%), а с най-силен спад са книжата на Енергони (-8,3%), Проучване и добив на нефт и газ АД (-5,9%), ЦКБ (-4,6%) и Индустриален Капитал Холдинг (-4,5%).

КФН издаде окончателна забрана
 за търговите предложения към акционерите на Пампорово и Велде България, а одобри коригираното търгово предложение за Деспред. Книжата на Велде България отстъпиха с 0,04%, докато сделки с тези на Деспред нямаше.

Спиди обяви, че придобива две куриерска компании, опериращи в България и Румъния, като привлича френската ГеоПост СА като стратегически инвеститор. Сделката ще даде възможност на дружеството да консолидирането двата пазара, като предоставя интегрирани логистични услуги на българските и румънските си клиенти.

Акциите на Актив Пропъртис АДСИЦ спаднаха със 7,9%, след като компанията няма да разпредели дивидент за втора поредна година. Причината е в натрупаната загуба от 181 хил. лв. за 2013 г.
 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още