IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението на ДКЕВР за ЕРП-тата се отрази на борсата

Това не е причина за обръщане на посоката на движение на БФБ, но трябва да сме внимателни, коментира Владислав Панев от Скай управление на активи

17:53 | 19.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Решението на ДКЕВР за ЕРП-тата се отрази на борсата

Водещият борсов индекс – SOFIX, загуби 2% в днешната сесия до ниво от 593,10 пункта при оборот от 1,898 млн. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 1,4%, а от началото на годината е нараснал с 20,7%. BGBX40 спадна с 1,9% до 118,75 пункта, BGTR30 се понижи с 1,8% до 434,49 пункта, а BGREIT е надолу с 0,9% до 97,11 пункта.

Стартирането на процедура за отнемане на лицензите на трите дружества за доставка на електроенергия безспорно е новината на деня. Това показва, че въпреки позитивните импулси в икономиката през последните месеци, подводните камъни не трябва да се пренебрегват. Както и не бива да се осланяме на разума на управляващите, а на предизборния им стремеж към популистки действия. Логично акциите на ликвидните ЕРП-та пострадаха от решението, но то повлия и на целия пазар", коментира за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Скай управление на активи.

"Според мен това не е причина за обръщане на посоката на движение на БФБ, но трябва да сме внимателни дали няма да бъдат сервирани още подобни новини. Все пак до евроизборите има повече от два месеца. Иначе нивата, на които се търгуват повечето акции, вече са доста сериозни, като освен от политически решения бъдещият растеж зависи най-вече от притока на нови капитали към борсата. Едно е сигурно - волатилността до края на май ще е голяма“, смята анализаторът. 

След като енергийният министър Драгомир Стойнев и ДКЕВР поставиха ултиматум на трите дружества да платят дълговете си към НЕК, днес регулаторът им даде 7-дневен срок, в който да отстранят нарушенията, както и 14-дневен срок за писмени становища. На 7 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание по производствата за отнемане на лицензите.

Акцитие на ЧЕЗ Разпределение България се понижиха с 2,1%, а книжата на Енерго-Про Продажби отстъпиха с 1,3%. Към настоящия момент задълженията на трите електроснабдителни дружества към НЕК са нараснали до 347,6 млн. лв., от които EVN България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв., ЧЕЗ Електро България дължи 67,3 млн. лв., а Енерго-про продажби дължи 63,7 млн. лв.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 3,04 млн. лв., като при цели десет позиции оборотът надхвърли 100 хил., начело с ПИБ (-2,4%) – 492 хил., М+С хидравлик (+2,2%) - 331 хил. и Химимпорт (-5%) – 322 хил.

М+С хидравлик АД предлага намаление на дивидента с 8% до 0,55 лв. Съветът на директорите предлага акционерите да гласуват и дивидент в акции в съотношение две нови за всяка стара.

На регулиран пазар се търгуваха общо 65 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 17/42, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите Фонд имоти АДСИЦ (+12%), Енергони (+9,1%) и ФЕЕИ АДСИЦ (+8,4%), а с най-силен спад са книжата на Арома (-16%), Елхим Искра (-8,6%), ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (-7,1%), Доверие (-5,8%) и ЦКБ (-5,7%).

Книжата на Адванс Терафонд 6A6/ATERA отстъпиха с 0,7%. АДСИЦ-ът е продавал при рекордна средна цена от 1254 лв. през февруари, но само 104 дка. През миналия месец не са осъществени покупки на земеделска земя, а отдадената намалява.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 10 години
Това решение на ДКВЕР не му беше сега времето.Това е много лош сигналза всички ,които инвестират в България и резултата е налице.На борсатазапочнаха масирано да разпродават сините чипове.Ако в четвъртък спадътпродължи,всякви приказки за индустриализация и разтеж стават досадни иизлишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ПИЧ
преди 10 години
Не виждам и аз никаква сериозна причина за траен спад. Украйна вече е отиграна на пазарите - сериозни икономически санкции няма да има, за да не се обърне крехкия растеж в ЕС. Щатите ще гонят 3% разтеж тази година и те не искат проблеми сега. Ще остане някакво сърдене, студен тон, визите и някои други глупости.Наште юнаци от правителството по ме притесняват, с техните глупости да не направят проблем. Много дупки има: и в Нек и в БДЖ Топлофикация София и самия бюджет. Засега ги пълнят със заеми, докато пазара ги търпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още