IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пониженията на БФБ са нормални и обясними

Идните седмици ще покажат дали първите два месеца на 2014 г. са начало на устойчив възходящ тренд, смята Борислав Симеонов от Делтасток

17:43 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Пониженията на БФБ са нормални и обясними

Водещият борсов индекс – SOFIX, се понижи с 0,4% в днешната сесия до ниво от 605,38 пункта при оборот от 514 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,6%, а от началото на годината е нараснал с 23,2%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 0,5% до 121,08 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 0,8% до 442,43 пункта, а единствен индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се покачи - с 0,3% до 97,98 пункта.

„След сериозния ръст на пазара от началото на годината и неспокойната политическа обстановка в региона, съпътстваща референдума за отделяне на Крим от Украйна, пониженията на БФБ в края на миналата и началото на тази седмица бяха нормални и обясними. Очаквам в краткосрочен план именно новините, свързани със ситуацията в Крим след проведения референдум, да бъдат определящи за търговията, а следващите няколко седмици да дадат отговор на въпроса дали първите два месеца от годината представляват начало на устойчив възходящ тренд на БФБ“, коментира за Investor.bg Борислав Симеонов*, брокер в ИП Делтасток.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,416 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (+0,8%) – 250 хил. лв., Агрия Груп (-0,6%) – 240 хил. и Холдинг Нов Век (-10%) – 202 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 67 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 20/39, а при 8 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Слънчев ден (+27%) и М+С хидравлик (+3%), а с най-силен спад са книжата на Енерго-Про Продажби (-11%), Холдинг Нов Век (-10%), Енергони (-8,3%), Доверие (-7,6%) и Индустриален холдинг България (-5,9%).

Акциите на Енерго-Про Мрежи се понижават с 0,5%, книжата на ЧЕЗ Разпределение прибавят 0,2%, а с тези на ЧЕЗ Електро нямаше сделки. Днес ДКЕВР заплаши ЕРП-тата с отнемане на лицензи, ако не се издължат на НЕК до края на деня. Впоследствие от ЕVN заявиха, че ще платят 32 млн. лв. на НЕК, а ЧЕЗ и Енерго-Про обявиха, че не са спирали плащанията си към Националната електрическа компания.

Акциите на Софарма имоти са без промяна на ниво от 2,95 лв. за брой. АДСИЦ-ът задели по 0,22 лв. на акция като дивидент за 2013 г. Дивидентът е почти два пъти по-малък от този за 2012 г., като причината е в по-ниските приходи от неустойки.

Днес нямаше сделки с КТБ. На банката е бил отказан достъп до личните данни на всички българи, поискан за нуждите на проект за енергийна ефективност.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още