IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата преодоля спада от петък

Усеща се известна предпазливост у инвеститорите, но като цяло пазарът се стабилизира, коментира Светозар Абрашев от София Интернешънъл Секюритиз

18:03 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсата преодоля спада от петък

След като загубиха по над 2,5% в петъчната сесия, индексите на БФБ възобновиха възходящото си движение в началото на новата седмица с ръстове от около и над процент.

Водещият борсов индекс – SOFIX, нарасна с 1% до ниво от 607,84 пункта при оборот от 844 хил. лв. Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се повиши с 0,9% до 121,66 пункта, равнопретегленият BGTR30 скочи с 1,1% до 445,79 пункта, а единствен индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи - с 0,03% до 97,72 пункта.

„Позитивна сесия на БФБ, в унисон с чуждите борси, при прилични обороти. Усеща се известна предпазливост у инвеститорите, но като цяло пазарът се стабилизира, след като бе удържан спадът от края на миналата седмица. Обявената от ИХ България обезценка заради Булярд явно се оказа по-малка от калкулираната в цената на акциите и те днес поскъпнаха“, коментира за Investor.bg Светозар Абрашев*, изпълнителен директор на ИП София Интернешънъл Секюритиз АД.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,258 млн. лв., благодарение най-вече на Химимпорт (-0,7%) – 437 хил. С оборот над 50 хил. лв. бяха още ЦКБ (-0,1%) – 95 хил. лв., ЧЕЗ Разпределение (-3,5%) – 88 хил., Еврохолд (+4,8%) – 60 хил., ПИБ (+0,5%) – 55 хил. и Зърнени храни България (+0,5%) – 54 хил.

Акциите на ЧЕЗ поетиняха на фона на ултиматума, поставен от енергийния министър Драгомир Стойнев, до вторник електроразпределителните дружества да платят задължения на НЕК в размер на 318 млн. лева, или той ще инициира процедура по отнемане на лиценз.

Според него в сряда ДКЕВР ще стартира процедура за отнемане на лицензите на трите дружества, ако те не платят своите задължения към НЕК. Ако се стигне до отнемане на лицензи, държавата може да си върне електроразпределителните дружества (ЕРП), категоричен е той. Дружествата отхвърлят обвиненията за неизплатени суми, но според Стойнев „сметките и фактите показват друго“.

На регулиран пазар се търгуваха общо 64 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 30/28, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са книжата на Енергони (+20%), Индустриален холдинг България (+8,5%), Евроинс (+6,2%) и Еврохолд (+4,8%), а с най-силен спад са книжата на Елхим Искра (-5%).

Книжата на ИХ България поскъпнаха, въпреки че холдингът обяви обезценка на инвестицията си в Булярд с милиони. В индивидуалния отчет за последното тримесечие компанията ще признае обезценка за 9,125 млн. лв., а в консолидирания - за 2,164 млн. лв.

Акциите на Еврохолд поскъпнаха, след като компанията обяви, че застрахователният й подхолдинг - Евроинс Иншурънс Груп запазва премийния си приход през февруари, а автомобилният подхолдинг - Авто Юнион, отчита 110% ръст в продажбите на автомобила за миналия месец на годишна база.

Премийният приход на Евроинс България през миналия месец нараства с 28% на годишна база до 2,119 млн. евро, а за първите два месеца ръстът е с 6,8% на годишна база до 5,767 млн. лв.

Акциите на Трейс Груп поскъпнаха с 3,1% до 6,70 лв. за брой. Преди края на сесията в петък холдингът бяви процедура за обратно изкупуване на акции, но книжата се понижиха с 2,3% за деня. В рамките на шест месеца компанията може да изкупи до 0,41% от собствените си акции на цени между 5 и 9 лв. за брой.

Книжата на Агро Финанс завършиха без промяна на ниво от 2,35 лв. за брой. АДСИЦ-ът не отчита промяна в портфейла си от земи през януари. Средната рента за стопанската 2013/2014 г. е в размер на 38,88 лв./дка.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още