IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на ИХ България поскъпват с 5% въпреки обезценката на Булярд*

Книжата на ЧЕЗ поетиняват на фона на ултиматума, поставен от енергийния министър Драгомир Стойнев

12:48 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на ИХ България поскъпват с 5% въпреки обезценката на Булярд*

След като отчетоха спадове от над 2,5% в петъчната сесия, индексите на БФБ започнаха новата седмица с повишения.

Водещият индиактор – SOFIX, който в петък регистрира най-големия си дневен спад от над година, се повишава с 0,3% в днешната сесия до ниво от 603,42 пункта.

BGBX40 се покачва също с 0,3% до 120,90 пункта, BGTR30 нараства с 1,2% до 321,18 пункта, а единствен BGREIT отстъпва - с 0,3% до 97,46 пункта.

Основните индекси на водещите европейски борси отчитат повишения в рамките на 0,4-0,7% в ранната търговия. Азиатските борси не намериха единна посока в днешната сесия.

Търговията на пазара на акции на БФБ в началото на сесията възлиза на 529 хил. лв., като с най-голям оборот са ЧЕЗ Разпределение България (-2,4%) - 87 хил. и Централна кооперативна банка (+3,5%) - 77 хил.

Акциите на ЧЕЗ поетиняват на фона на ултиматума, поставен от енергийния министър Драгомир Стойнев, до вторник електроразпределителните дружества да платят задължения на НЕК в размер на 318 млн. лева, или той ще инициира процедура по отнемане на лиценз.

В първите два часа на търговия на БФБ има сключени сделки с 47 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 20/20 а при 7 позиции няма промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енергони (+20%), Индустриален холдинг България (+4,9%), Еврохолд (+4,6%) и Софарма имоти АДСИЦ (+4,6%), а с най-голям спад са книжата на Елхим Искра (-4,6%), Спарки Елтос (-4%) и ПИБ (-3,1%).

Акциите на Еврохолд поскъпват, след като компанията обяви, че застрахователният й подхолдинг - Евроинс Иншурънс Груп запазва премийния си приход през февруари, а автомобилният подхолдинг - Авто Юнион, отчита 110% ръст в продажбите на автомобила за миналия месец на годишна база.

Книжата на ИХ България поскъпват, въпреки че холдингът обяви след края на сесията в петък обезценка на инвестицията си в Булярд с милиони. В индивидуалния отчет за последното тримесечие компанията ще признае обезценка за 9,125 млн. лв., а в консолидирания - за 2,164 млн. лв.

Акциите на Трейс Груп поскъпват с 2,8% до 6,68 лв. за брой. Преди края на сесията в петък холдингът бяви процедура за обратно изкупуване на акции, но книжата се понижиха с 2,3% за деня. В рамките на шест месеца компанията може да изкупи до 0,41% от собствените си акции на цени между 5 и 9 лв. за брой.

* Данните са актуални към 12:25.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още