IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преките чуждестранни инвестиции приковават вниманието през седмицата

НСИ ще публикува годишните данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България

08:05 | 17.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките чуждестранни инвестиции приковават вниманието през седмицата

През миналата седмица националната статистика отчете, че износът през януари се е понижил след половин година на растеж. В първия месец на новата година темпът на растеж на вноса на страната ни изпревари този на износа за трети пореден месец - знак, че инвестиционната активност на фирмите постепенно се увеличава.

Тревожното от новините бе, че износът ни към Турция се сви. Тревожен сигнал се оказа спадът на експорта и към Русия и Украйна, но за последващи ефекти ще можем да говорим, след като видим данните за следващите месеци.

Същевременно темповете на спад на заетостта в България изпреварват средните за Европейския съюз през последното тримесечие на миналата година.

Финансовият министър Петър Чобанов каза, че правителството продължава с намаляването на административната тежест. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че управляващите ще подпомагат приоритетно високотехнологичните сектори.

Определено политиците ще са активни в изказванията си в следващите месеци, тъй като президентът Росен Плевнелиев насрочи евроизборите за 25 май. Остава да разберем дали на същата дата ще се проведе и референдум.

Следващата седмица се оказва бедна откъм брой значими икономически и корпоративни събития, но ето кои са по-важните от тях:

В понеделник (17 март) Българската народна банка (БНБ) ще публикува информация за състоянието на платежния баланс на страната за януари 2014 г. Преките чужди инвестиции намалиха темпа на спад през 2013 г. до 17%. Миналата година в страната са влезли капитали за 1,229 млрд. евро спрямо 1,481 млрд. евро през 2012 г.

Централната банка ще изнесе и статистиката на застрахователната дейност за декември 2013 г. Националният статистически институт (НСИ) ще оповести данни, касаещи работната сила в страната за 2013 г.

17 март е крайната дата за търговия с права на "Холдинг Кооп-Юг" АД.

За вторник (18 март) няма предвидени събития.

В сряда (19 март) НСИ ще изнесе информация за индексите за разходите на труд за четвъртото тримесечие на 2013 г., както и данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България за изминалата година.

В четвъртък (20 март) също няма важни събития от корпоративния и макроикономически календар на страната

В петък (21 март) акционерите на "Енергони" АД ще проведат своето общо събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
гледам големи експерти са се изказали тук- по конституционно право, и по европейско изборно законодателство :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
vasil88
преди 10 години
Добре ще е наистина да има референдум или така нареченото допитване до народа, но въпросите на президента са противоконституционни и доказват, че държавният ни глава не познава Конституцията и не спазва законите на страната ни, което е предпоставка да бъде подложен на импийчмънт и принуден да подаде оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
konstanca
преди 10 години
Не беше редно псевдо президентът да насрочва изборите за 25-и май, защото по този начин съвпадат с баловете и хората ще негодуват, защото ще трябва да си оставят гостите, за да отидат да урните да гласуват, а и продажбата и консумацията на алкохол ще бъдат забранени и Плевнелиев отново ще си спечели народното недоволство, което ще свали рейтинга му драстично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още