IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриален холдинг България обезценява инвестицията си в Булярд с милиони

В индивидуалния отчет за последното тримесечие холдингът ще признае обезценка за 9,125 млн. лв., а в консолидирания - за 2,164 млн. лв.

15:04 | 15.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриален холдинг България обезценява инвестицията си в Булярд с милиони

Във връзка с годишното приключване Индустриален холдинг България АД

Свързани компании:

 завърши извършваните тестове за възстановимост на инвестицията в дъщерното дружество Булярд АД – едноличен собственик на капитала на Булярд корабостроителна индустрия ЕАД, съобщи холдингът чрез Бюлетин Investor.bg.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В резултат на проведените тестове в индивидуалия годишен отчет на ИХБ за 2013 г. ще бъде призната обезценка в размер на 9,125 млн. лв., която не е намерила отражение в публикувания от дружеството индивидуален тримесечен отчет за четвъртото тримесечие на 2013 г.

Направени са и тестове за обезценка на положителната репутация, призната в консолидирания отчет на Индустриален холдинг България АД в резултат на придобиването на Булярд корабостроителна индустрия ЕАД.

В резултат на проведените тестове в консолидирания годишен отчет на ИХБ за 2013 г. ще бъде призната обезценка в размер на 2,164 млн. лв., която не е намерила отражение в публикувания от дружеството консолидиран тримесечен отчет за четвъртото тримесечие на 2013 г.

Консолидираните проджби на холдинга през 2013 г. са 123,8 млн. лв. при ръст с 32% на годишна база. Печалбата за групата е 20,5 млн. лв., спрямо загуба от 5,8 млн. лв. за 2012 г. Основният фактор за печалбата са отписаните права на акционери (от увеличение на капитала преди над 5 години) за 18,26 млн. лв. Собственият капитал на Индустриален холдинг България АД е 257 млн. лв. в края на 2013 г., или по 3,78 лв. на акция.

Основните усилия и стремеж на Булярд корабостроителна индустрия ЕАД от началото на 2013 г. са насочени към кораборемонт, реконструкция на кораби и производство на метални конструкции и корабни секции. Необходимо е да подчертаем, че кризата, в която изпадна шипинга от края на 2008 г., в една или друга степен ограничи експлоатационните разходи на корабособствениците, в т.ч. и тези по ремонтите на корабите, се казва в последния доклад за дейността на холдинга.

Като цяло бизнесът на заводи, специализирани в кораборемонт, реконструкция и поддръжка отчиташе спад. Ниските цени, евтината работна ръка и ресурси, позволяват на заводите в Китай да предлагат дъмпингови цени спрямо конкурените европейските заводи. С ръста на фрахтовите нива при бълкерите от втората половина на август 2013 г. се появи и търсене на ремонтни възможности и в други райони, вкл. и този на Черно море, се казва още там.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Ниските цени, евтината работна ръка и ресурси, позволяват на заводите в Китай да предлагат дъмпингови цени спрямо конкурените европейските заводи."Нещо не разбрах май това с работната ръка и евтините ресурси! Преди години /май станаха вече 10-тина/ съм посещавал Китай и специално съм се интересувал. Още тогава, работниците по пристанищата , корабостроенето и корабоплаването, бяха по добре платени от българите. Та...... спрямо Европа да, но за нашите заводи причината не е тази. Причината е калпаво управление и кражби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още