IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол Капитал Мениджмънт: Фондовият пазар в Украйна е формирал дъното си

Въпреки политическите сътресения в страната има условия за започване на нов възходящ тренд на борсата, смятат анализаторите на Управляващото дружество

15:23 | 10.03.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карол Капитал Мениджмънт: Фондовият пазар в Украйна е формирал дъното си

Въпреки политическите сътресения в страната има условия за започване на нов възходящ тренд на борсата, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт. Анализаторите на Управляващото дружество на Карол прогнозират възходящ тренд на украинския фондов пазар в редовния си месечен анализ на регионалните пазари. 

Въпреки бурното развитие на събитията в Украйна - частичното разрешаване на политическата криза след изгонването на президентът Янукович, обтегнатите отношения с Русия и рискът от война заради Крим, украинският фондов пазар направи силен ръст от 30% през февруари, което го прави вторият най-успешен пазар за месеца в световен мащаб.

В прогнозата си анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт смятат, че въпреки обезценяването в същото време на гривната с близо 20%, има условия на формирано дъно на украинския пазар. Анализаторите предупреждават, че тези очаквания за възходяща тенденция трябва все пак да се потвърдят през следващите месеци, но в случай че пазарът отново реагира позитивно на негативна новина, то прогнозата им би била категорична.
 
България, Румъния и регионът на ЦИЕ

Както предвиждаха анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт още в началото на 2014 г. българският фондов пазар продължава възходящия си тренд с ръст от 8,7% за SOFIX за февруари. Интересът към пазара продължава да се поддържа висок през последните месеци, което е видимо в обемите на търговия, дори и по емисии, които досега не бяха толкова ликвидни. Възходящата тенденция остава в сила според анализаторите.

Не толкова добро е представянето на румънския BET, който напредна едва с 0,9% през февруари и остава на негативна територия, с близо процент под цената на затваряне за 2013 г. Позитивизмът за румънския фондов пазар обаче остава в сила според анализа на Карол.

Въпреки относително позитивния февруари за световните фондови пазари, част от пазарите в ЦИЕ завършиха месеца на червено. MICEX в Русия завърши със спад от 0,6%, BELEX 15 в Сърбия загуби 1%, CROBEX в Хърватия поевтиня с 0,5%, а румънският BET отбеляза минимален ръст от 0,9% за месеца. Индексът за региона - MSCI EFM Europe+CIS, отбеляза спад от 0,4% за месеца и е вече със 7,3% надолу от началото на годината.

Суровини

Интересно беше развитието през месеца при суровините, като цените на повечето ресурси се покачиха през втория месец на 2014 г. Силно поскъпване имаше в цените на някои от селскостопанските стоки като кафе (44%), соя (10,2%), пшеница (8,4%) и царевица (6,8%).

Покачване имаше и при златото (6,7%) и среброто (10,1%). Негативен беше месеца за природния газ, които загуби 5,5% от стойността си. Представянето на суровините би трябвало да бъде във фокуса на инвеститорите и занапред, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт, тъй като в периоди на възстановяване на световната икономика, те често повишават стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Такива моменти са идеални за купуване на слабо задлъжняли експортно орентирани фирми. Девалвацията на местната валута дори качва печалбата!Единствената опасност идва от реални военни действия около фирмата, но аз лично не вярвам, че ще се стигне до там. Никой не иска да воюва с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
orchis
преди 10 години
"Адванс Източна Европа" и ""Адванс IPO Фонд" имат екпозиции в Украйна и като гледам представянето не е от най-добрите - двата са под номинал. Те и в Русия закопаха бая пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 10 години
Кой ги знае как са се нашили в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
melon
преди 10 години
При цялото ми уважение към Карол изобщо не е ясно дъното на пазара в Украйна. Вярно, че борсата върви преди събитията, ама...незнам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още