IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията и търговският баланс на фокус през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни ДЦК за 50 млн. лв., а НСИ ще публикува данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията

08:05 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията и търговският баланс на фокус през седмицата

През 2013 г. икономическият растеж в България е бил 0,9%. Това е четвърта поредна година на повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) след свиването на икономиката с 5,5% през 2009 г. Кумулативният ръст за четирите години пък е 3,7%. През миналата година БВП възлезе на близо 78,2 млрд. лв., като на човек от населението се падат по 10 743 лв.

Миналата седмица управляващите направиха още едно предизборно обещание, макар че отрекоха идеята да е свързана с предстоящия вот. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов каза, че при наличието на финансов ресурс ще се търси възможност надбавките за пенсионерите за Великден и Коледа да станат традиционни. Същевременно стана ясно, че се готви нов Закон за обществените поръчки.

В свой доклад Европейската комисия (ЕК) отчете, че основното предизвикателство пред нашата страна продължава да бъде процесът на възстановяване на пазара на труда. Според ЕК България все още има икономически дисбаланси, които, за успокоение обаче, не са прекомерни.

А ето кои ще бъдат акцентите от макроикономическия и корпоративен календар на страната през настощата седмица:

В понеделник (10 март) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува информация за продажбите в промишлеността, строителството и търговията за януари 2014 г.

Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с общ номинален размер от 50 млн. лв. На аукциона през януари бе постигната средна доходност от 3,74%, на този през декември миналата година - 3,56%, а през ноември – 3,55%.

В първия ден от новата седмица акционерите на Би Джи Ай Груп АД и на Петрол АД ще проведат своите общи събрания. 10 март пък е началната дата за търговия с права на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ.

Във вторник (11 март) НСИ ще оповести предварителните данни за вътрешнообщностната търговия на България за декември 2013 г., както и данните за местата за настаняване за януари.

За този ден са насрочени общите събрания на Химснаб България АД и на Машстрой АД, което се намира в ликвидация.

В сряда (12 март) НСИ ще изнесе предварителните данни за вноса и износа на страната за първия месец на новата година. През 2013 г. износът нарасна с близо 7%, а вносът – с малко над процент.

Акционерите на Арко Тауърс АДСИЦ ще се съберат, за да проведат своето общо събрание.

В четвъртък (13 март) от националната статистика очакваме данните за инфлацията през февруари 2014 г. Понижението на индекса на потребителските цени, започнало през втората половина на 2013 г., се пренесе и в началото на 2014 г. Дефлацията през януари бе 0,2% на месечна и 2,2% на годишна база. Свиването на потребителските цени на годишна база бе шесто поредно.

В петък (14 март) НСИ ще публикува данните за товарния автомобилен транспорт за цялата 2013 г.

Последния ден от седмицата са избрали акционерите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, за да проведат своето общо събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още