IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Папазов блокира вписване на новото ръководство на БФБ-София

Бившият председател на Съвета на директорите и настоящ акционер е подал иск срещу промените в пазарния оператор

09:26 | 20.02.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Виктор Папазов блокира вписване на новото ръководство на БФБ-София

Спряно е вписването на промените в Съвета на директорите на БФБ-София АД, гласувани от акционерите на 14 януари 2014 г., с решение на Софийски градски съд от 18 февруари 2014 г., съобщи пазарният оператор.

Определението на съда е по молба на Виктор Тенчев Папазов, който в миналото беше председател на Съвета на директорите на БФБ-София, а понастоящем е акционер в пазарния оператор.

Определението на  Софийски градски съд подлежи на обжалване в едноседмичен срок.

Виктор Папазов е поискал отмяна на решенията на общото събрание на акционерите от 14 януари 2014 г. още на 16 януари 2014 г. в качеството си на акционер, на база чл. 74 от Търговския закон.

Според него решенията на общото събрание противоречат на повелителните разпоредби на Търговския закон и Закона за публично предлагане на ценни книжа и на устава на БФБ-София.

Investor.bg не успя да се свърже с Виктор Папазов до редакционното приключване на статията, но вероятно причината за обжалването е проблем в обявяването на точки 2 и 3 от дневния ред, а именно те са вписани в Търговския регистър на 7 януари 2014 г., тоест само 7 дни преди датата на общото събрание.

В  чл. 223а от Търговския закон обаче е записано „Не по-късно от 15 дни преди откриването на общото събрание лицата ... представят за обявяване в търговския регистър списък на въпросите, които ще бъдат включени в дневния ред и предложенията за решения. С обявяването в търговския регистър въпросите се смятат включени в предложения дневен ред.“

Откриването на общото събрание бе в 10 ч. на 14 януари 2014 г., тоест предложенията трябва да са били представени за обявяване до 10 ч. на 30 декември 2013 г. Ако те са представени по-късно, то може да се окаже, че решенията на общото събрание са недействителни.

Делото в Софийски градски съд е номер 109 от 2014 г.

Министерството на финансите показа грубо непознаване на законодателството и предложи новите членове на Съвета на директорите след изтичане на 30-дневния срок за обявяване.

След това Министерството на финансите се опита да замаже гафа си, като се позова на чл.223а от Търговския закон и представи нови точки, съответно 2-ра и 3-та в дневния ред, с които опита да прокара промените в Съвета на директорите.

Предстои да видим дали Софийски градски съд ще уважи решенията на общото събрание на акционерите от 14 януари 2014 г., с които бяха предсрочно прекратени мандатите и освободени от длъжност Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български. На тяхно място бяха избрани Гергана Беремска-Караджова, Иван Кутлов и Димо Спасов.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още