IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН одобри Спасов, Беремска-Караджова и Кутлов за директори на БФБ-София

Те бяха избрани от общото събрание на акционерите на 14 януари 2014 г.

10:06 | 11.02.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димо Спасов.&nbsp;<em>Снимка: Българска банка за развитие</em></p>

Димо Спасов. Снимка: Българска банка за развитие

Комисията за финансов надзор одобри Димо Евгениев Спасов, Гергана Чавдарова Беремска – Караджова и Иван Борисов Кутлов, в качеството им на членове на съвета на директорите на „Българска фондова борса - София” АД, избрани на извънредно общо събрание, проведено на 14 януари 2014 г.

Въпреки че от общото събрание на акционерите е минал почти месец, новото ръководство все още не е вписано в Търговския регистър и също така дори не е подадено за вписване, тъй като се изчакваше одобрението на КФН.

За обикновените търговски дружества (където не се изисква одобрение на промените от надзорен орган) смяната на представляващите отнема до две седмици.

На 14 януари 2014 г. акционерите решиха да прекратят предсрочно мандата и освободят от длъжност досегашните членове на Съвета на директорите (СД) Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български. Решението е основно на Министерството на финансите, което притежава малко над 50% от капитала на БФБ-София.

Иван Такев и Любомир Бояджиев запазват местата си в Съвета на директорите.

В момента тече процедурата по избор на оценител на БФБ АД и Централен депозитар АД, с което се дава своеобразен старт на процедурата по приватизацията им, макар че няма обявен ясен график.

Кои са новоизбраните?

Гергана Беремска-Караджова е била изпълнителен директор на Търговска банка Д АД от април 2013 г. до ноември 2013 г. От юли 2008 г. е била член на УС в същата банка. От 1994 до 2008 г. е работила в Министерство на финансите, като в края е била държавен съкровищник. Тя е била и член на СД на Централен депозитар АД от 1996 г. до 2008 г.

Димо Спасов е председател на УС на Българска банка за развитие от 2013 г. Също от 2013 г. е председател на СД на Национален гаранционен фонд. Преди това е бил директор в дирекция Трежъри в ПИБ, директор дирекция Управление на активи в ПИБ, а също така портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт (през 2005-2006 г.) От 1999 г. до 2005 г. е работил в БНБ.

Иван Кутлов има 18-годишен опит в ОББ, Банковата консолидационна компания и ШЕЛ България. Той е член на СД на Българска дилърска асоциация, член на Регламентния комитет на СОФИБОР, Член на Резервния обезпечителен фонд на БНБ. В момента е началник на управление Трежъри в ОББ и член на Борда на директорите на ОББ Асет Мениджмънт АД.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още