IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX нарасна с 2,6% за седмицата

През изминалите дни видяхме съвсем логична слаба корекция при повечето от по-ликвидните акции, коментира Петър Атанасов от ИП Балканска консултантска компания

18:24 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX нарасна с 2,6% за седмицата

Водещият борсов индекс SOFIX отчете седмичен ръст от 2,6%, след като в днешната сесия нарасна с минималните 0,04% до 561,01 пункта при оборот от 3,4 млн. лв. Вчера индексът нарасна с 0,4% в спокойна търговска сесия. От началото на годината SOFIX записва повишение от 14,1%. Индексът приключи 2013 г. с ръст от 42%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се повиши с 2,1% за седмицата и с 0,15% до 111,8 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 1,9% за седмицата и 0,19% днес до 392,03 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отчете повишение от 1,2% за седмицата и 0,18% днес до 90,14 пункта.

„След като БФБ бе сред най-силно представящите се пазари от началото на новата година (след като беше и най-силно представилият се пазар в региона на Централна и Източна Европа за 2013 г.), през тази седмица видяхме съвсем логична слаба корекция при повечето от по-ликвидните акции, които регистрираха рекордни, а някои - двуцифрени ръстове от началото на годината - ЦКБ, Химимпорт, Зърнени храни“, коментира за Investor.bg вицепрезидентът на ИП Балканска консултантска компания Петър Атанасов*.

„Поради относително слабата ликвидност на нашия пазар като цяло именно най-ликвидните позиции са и най-волатилни, защото привличат финансов ресурс от големите институционални инвеститори. По време на пазарен спад съответно именно те са най-силно разпродавани. Вероятно поради тази причина, съчетана с липса на фундаментални сътресения, точно тези акции поскъпнаха рязко от началото на годината и сега виждаме прибиране на печалби“, конкретизира Атанасов.

Търговията на БФБ в петък възлезе на 3,424 млн. лв. Близо две трети от оборота се сформира от търговията с акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Акциите на банката поскъпнаха с 0,83% до 3,65 лв.

„Все още не сме станали свидетели на някаква корекция при ПИБ, но през вчерашната сесия цената на акцията не се и повиши. Акцията беше и една от най-активно търгуваните през периода, като в сряда бяха изтъргувани два по-големи пакета. Пазарната цена на акцията е доста по-висока от обявената цена за търговото предложение, което следователно едва ли ще предизвика интерес“, коментира Атанасов случващото се около търговската банка.

„Вероятно подкрепа на цената на акцията са оказали и финансовите отчети, които показаха запазване на положителните тенденции от предходните тримесечия, макар че печалбата преди ефекти в преоценъчния резерв на неконсолидирана база намалява с 10,6% спрямо 2012 г. Освен това вероятно се отчита и значителното подобрение във финансовия резултат на Юнионбанк, придобита от ПИБ през последното тримесечие - печалба от близо 7 млн. лв. срещу загуба от около 10 млн. лв. за 2012 г., най-вече в следствие от близо два пъти по-ниски разходи за обезценка“, допълва експертът, като се позовава на информацията от публикуваните чрез БФБ отчети.

С оборот над 100 хил. лв. в днешната сесия бяха още ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД (+1,4%) – 360 хил., Химимпорт АД (+1,1%) – 109 хил. и Монбат АД (+0,6%) –  81 хил.

Неконсолидираната печалба на ЗАД Булстрад Виена Иншурънс груп се увеличава със 166% до 1,6 млн. лв. за 2013 г. Брутният премиен приход нараства с 5,2% до 172,7 млн. лв. през миналата година.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 47 емисии акции, като превес имаха печелившите – 23 спрямо 15 губещи. При 9 позиции нямаше промяна. От емисиите с оборот над 5 хил. лв. най-голям ръст записаха акциите на Енергоремонт Холдинг АД (+9,4%) и Софарма Трейдинг АД (+1,8%), а най-силен спад - книжата на Актив Пропъртис АДСИЦ (-9,34%), Булгартабак - холдинг АД (-3,38%) и Трейс Груп Холд АД (-2,51%).

С най-голям оборот за седмицата са Софарма АД (21,6 млн.), ПИБ (4,1 млн.) и Софарма Трейдинг АД (3,3 млн.). От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BGBX40, с най-голям ръст са акциите на Енергони (+40%), ЗД Евроинс (+24,4%) и ПИБ (+17%), а с най-голям спад - книжата на Индустриален Капитал Холдинг АД (-9,4%), Юрий Гагарин АД (-7,7%) и Холдинг Пътища АД (-7,4%).

„Финансовите отчети при по-ликвидните компании не донесоха големи изненади. Отчетът на Евроинс изненада приятно, като се надявам това да е начало на тенденция, а не еднократен ефект“, казва още Атанасов, като обръща внимание на влиянието на финансовите резултати върху търговията.

„През седмицата беше активна и търговията с книжата на Софарма, при която имаше изтъргувани няколко големи пакета в сряда. Неконсолидираните отчети на дружеството показаха леко подобрение на оперативния резултат, а финансовите разходи смъкват нетната печалба надолу, но особено за предприятия като Софарма, както и Химимпорт, трябва да се гледат консолидираните отчети”, уточнява Атанасов.

„През тази седмица продължихме да наблюдаваме завръщане на интереса към активна за нашите стандарти, особено в сравнение с предходните години търговия, макар и съвсем очаквано еуфорията да позагуби малко от инерцията си що се отнася до покачването на цените на по-ликвидните позиции“, обобщава Атанасов, като счита това за напълно естествено на фона на реализираните рекордни ръстове.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още