IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП, инфлацията и платежният баланс приковават вниманието през новата седмица

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 7-годишни ДЦК, а от НСИ очакваме данни за търговския оборот на страната

08:13 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП, инфлацията и платежният баланс приковават вниманието през новата седмица

През миналата седмица правителството разпредели бързо 500-те млн. лв. от регионалната програма, а също така стана ясно, че таван на лихвите по бързите кредити ще има в специален закон.

Премиерът Пламен Орешарски пък заяви, че актуализация на бюджета е тема за след лятото. Според него няма място за притеснения.

Политическите събития също ще са на фокус през новата седмица, която, по всичко личи, ще бъде доста богата откъм макроикономически данни, които ще дадат по-ясна представа за състоянието на икономиката ни в началото на 2014 г.

В понеделник (10 февруари) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 7-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с общ номинален размер от 25 млн. евро. На аукциона през декември бяха предложени книжа за 20 млн. евро. Постигнатата средна доходност се понижи до 2,81%.

На проведения аукцион през ноември доходността по 7-годишните еврови бонове бе 2,88%. През септември тя бе 3,05 на сто, на аукциона през юни - 2,82%.

От централната банка очакваме и данните за депозитите и кредитите по количествени категории и икономически дейности за декември 2013 г.

В първия работен ден за седмицата Националният статистически институт (НСИ) ще публикува информация за средствата за подслон и местата за настаняване за декември 2013 г., предварителните данни за вътрешнообщностната търговия за ноември, както и за търговията на страната ни с трети страни за последния месец на миналата година.

10 февруари е датата на аукциона за неизползваните права на Свинекомплекс Николово АД.

Във вторник (11 февруари) НСИ ще оповести предварителни данни от краткосрочната статистика на жилищните сгради за четвъртото тримесечие на 2013 г.

В сряда (12 февруари) националната статистика ще представи данните за индексите на цените в селското стопанство за последните три месеца на 2013 г., както и информация за наетите лица и средната работна заплата в страната също за този период.

За четвъртък (13 февруари) няма предвидени събития от икономическия и корпоративен календар на страната.

За сметка на това петък (14 февруари) ще изобилства от ценна информация за икономиката ни в началото на новата година.

В последния ден от седмицата от НСИ очакваме експресните оценки за състоянието на родния брутен вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2013 г. и предварителните данни за инфлацията през януари.

За 2013 г. тя бе 0,9%, след като през декември бе отчетена дефлация от 1,6 на сто. През третото тримесечие пък икономическият растеж у нас бе 0,7 на сто на годишна база и 0,5% на тримесечна.

НСИ ще още данни - от наблюдението на работната сила през четвъртото тримесечие на 2013 г. и за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през периода.

От БНБ ще разберем за състоянието на платежния баланс към 31 декември 2013 г., с което ще узнаем и размера на преките чужди инвестиции за изминалата година. Последните данни показаха, че понижението на преките чуждестранни инвестиции се забави до 43% на годишна база.

Акционерите на Пълдин Холдинг АД са избрали 14 февруари, за да проведат своето общо събрание.

В събота (15 февруари) пък това ще направят акционерите на Слънце Стара Загора-табак АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още