IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата започна да обръща внимание и на по-малките компании

В момента фокусът е върху износителите и банковите акции, посочва Светозар Абрашев от София Интернешънъл Секюритиз

17:54 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсата започна да обръща внимание и на по-малките компании

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,3% в днешната сесия до ниво от 550,90 пункта при оборот от 936 хил. лв. Това е пета поредна позитивна сесия за индекса, през която той нарасна с 3,7%. От началото на седмицата SOFIX е на плюс 1,4%, а от началото на годината ръстът достига 12,1%.

Останалите борсови индекси също се повишиха - BGBX40 с 0,4% до 110,34 пункта, BGTR30 с 0,6% до 388,47 пункта, а BGREIT - с 0,2% до 89,54 пункта.

„Акциите като цяло продължават да се покачват за разлика от чуждите пазари. Продължават и оборотите, с които свикнахме напоследък. Следим тримесечните резултати на дружествата, като досега излезлите са добри. Чакам с нетърпение отчета на ПИБ, за да видим как се е отразила покупката на Юнионбанк, като предвиждам положителен ефект", заяви за Investor.bg Светозар Абрашев*, изпълнителен директор на ИП София Интернешънъл Секюритиз АД.

"Пазарът започна да обръща внимание и на по-малките компании, с по-малка капитализация, като тази тенденция може да се засили, след като големите дружества вече отчетоха солидни ръстове. В момента фокусът е върху износителите и банковите акции, като последните изостават като коефициенти, въпреки че секторът премина през кризата без сътресения", коментира анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,677 млн. лв., като при цели 10 компании оборотът надхвърли 100 хил. лв., начело с Химимпорт (+1%) – 165 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 145 хил. и Зърнени Храни България (+1,8%) – 134 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 59 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 31/16, а при 12 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Холдинг Варна (+12%), Спарки Елтос (+8,3%), Проучване и добив на нефт и газ (+7,8%), Стара планина Холд (+5,1%) и ЕМКА (+4,2%), а с най-голям спад са книжата на Ломско пиво (-12,9%), Свилоза (-6,4%) и Химснаб (-3%).

От началото на годината до миналата седмица акциите на Свилоза се изстреляха с 86%, но от началото на тази седмица губят вече близо 20%. 

Книжата на БФБ-София се понижиха с 1,6%, след като борсата отчете спад на печалбата през последното тримесечие въпреки повишения оборот. Големите единични транзакции, приватизационните сделки и оборотът с облигации свиват резултата за периода заради по-ниските си комисионни. 

"Оживлението на борсата, което започна през миналата година бе предизвикано от местни инвеститори на фона на голямата ликвидност след продажбата на някои компании (Каолин, Инвестор) и дивидента по други (Софарма, Монбат, ФНИ България АДСИЦ). Впоследствие към местните се присъединиха и чужди инвеститори, окуражени от ръста на SOFIX за 2013 г. от 42%, което го направи лидер в Централна и Източна Европа.

Като цяло очаквам хубава година за индексите на БФБ с умерен растеж, който е по-здравословен за борсата. Относно политическия риск, то такъв имаше и миналата зима, но бе превъзмогнат от инвеститортие и в момента продължава да не оказва негативно влияние върху настроенията“, отбелязва Абрашев.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още