IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите на БФБ спряха, за да поемат дъх

Това не означава, че потенциалът за растеж е изчерпан, a че нещата трябва да се случват с по-устойчиви темпове, коментира Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

17:58 | 20.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите на БФБ спряха, за да поемат дъх

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,3% в първата сесия за седмицата до ниво от 534,69 пункта при оборот от 513 хил. лв. През миналата седмица индексът се покачи с 2,7%, а от началото на годината е нараснал с 8,8%.

"От акциите, включени в SOFIX, най-голям спад отчетоха акциите на Химимпорт, които след рекордния ръст от миналата седмица, се върнаха около нивата 2,04-2,05 лв за обикновените и 2,20 за привилегированите акции“, коментира за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт.

BG40 спадна с 0,5% до 107,60 пункта, BGTR30 е надолу с 0,3% до 375,60 пункта, а единствен BGREIT се повиши - с 0,3% до 87,35 пункта.

"За разлика от сериозния ентусиазъм и ръст на повечето позиции през изминалата седмица, по време на днешната сесия повечето играчи като че ли решиха да си поемат дъх и да направят по-сериозен анализ на случилото се. Логично и при повечето позиции наблюдавахме консолидация и дори известен спад в сравнение с върховете от миналата седмица. Това, разбира се, съвсем не означава, че потенциалът за растеж е изчерпан, a по-скоро че нещата трябва да се случват с по-умерени и стабилни темпове. Добрата новина е, че при повечето сини чипове ликвидността остана сравнително добра като за родните мащаби", заяви Василев.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,14 млн. лв., благодарение най-вече на Хелт енд уелнес АДСИЦ (+1,6%) – 315 хил., Монбат (+0,3%) – 273 хил. и Химимпорт: привилегировани (-3,1%) – 83 хил. и обикновени (-3,9%) – 82 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 53 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 23/24, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Алкомет (+6,3%), а с най-голямо понижение, освен книжата на Химимпорт, са тези на Биовет (-3,1%).

Акциите на Алкомет поскъпват с 14,4% от началото на годината. Дружеството обяви миналата седмица, че повишава капацитета си с около 5%, след като шуменският производител на алуминиеви продукти пусна в експлоатация 600-тонна преса.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Даааам. Дълбоко поеха дъх. Да не глътнат вода да внимават :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 10 години
"Инвеститорите на БФБ спряха, за да поемат дъх" - от какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още