IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свилоза и Евроинс отчетоха двуцифрени ръстове на БФБ

Местните борсови играчи придобиха кураж, едва когато се появиха признаци за завръщане на чуждите, коментира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

17:58 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Свилоза и Евроинс отчетоха двуцифрени ръстове на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, нарасна с 0,8% в днешната сесия до ниво от 529,68 пункта при оборот от 524 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 1,1%.

BG40 се повиши с 0,5% до 105,99 пункта, BGTR30 се покачи с 0,3% до 367,79 пункта, а единствен BGREIT отстъпи - с 0,3% до 88,76 пункта.

"През последните години имаше достатъчно време, през което да коментираме, че цените на фондовия ни пазар са сравнително ниски спрямо развитите, а и развиващите се пазари. Периодът беше удачен за по-бавно, но напоително консолидиране по почти всички основни позиции на БФБ. През същото това време скептиците разсъждаваха, че не виждат някаква вероятност да усетим отново завръщащи се чуждестранни пари в обозримо бъдеще. Някои инвеститори си направиха опреснителни уроци на това какво е ликвидационна стойност около няколко емисии, свързани с недвижими имоти, което доведе до поетапно размразяване и на останалите елементи от анализа в съзнанието на инвеститорите. Това определено, към днешна дата, можем да кажем, че разчупи ледовете", коментира за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Логично е, чуждестранните инвеститори да се завърнат на по-неликвидния и слабо развит български пазар, едва когато наситеността на ликвидните средства и високите цени на основните световни борси свалят драстично очакваната им доходност. Можем да кажем, че на локалните играчи или по-точно на тези, които до голяма степен бяха пасивни на БФБ в последните години, им се наложи да придобият кураж, едва когато имаше първи признаци на завръщащи се чужди инвеститори. Остава да се надяваме да не сме толкова късопаметни и да не си позволяваме да затворим капака на тенджерата под налягане отново", каза портфолио мениджърът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,043 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Свилоза (+16,7%) – 259 хил., Индустриален Холдинг България (+8,7%) – 198 хил., Химимпорт (+1,3%) – 96 хил. и Зърнени Храни България (+4,7%) – 59 хил.

Акциите на Свилоза нараснаха в седма поредна сесия, за който период почти удвоиха стойността си (+96%) до 2,65 лв. за брой. Ръстът от началото на годината е 80%.

Книжата на Евроинс скачат с 22% за последните две сесии до 1,23 лв. за брой, а от началото на годината ръстът им е 34%.

При Химимпорт и Зърнени Храни България ръстът от началото на годината достига 37% и 19% до съответно 2,13 и 0,53 лв. за брой.

На регулиран пазар се търгуваха общо 54 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 29/23, а при 2 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Свилоза (+16,7%), Евроинс (+12,3%), ИХ България (+8,7%) и Билборд (+6,2%), а с най-голямо понижение са книжата на Петрол (-2,6%), БФБ-София (-1,8%) и Енемона (-1,6%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още