IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК позволи сделката между Евроинс Иншурънс Груп и Интерамерикан България

Сделката няма да наруши сериозно конкуренцията на пазара, е мнението на регулатора

11:52 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК позволи сделката между Евроинс Иншурънс Груп и Интерамерикан България

Комисията за защита на конкуренцияка (КЗК) даде зелена светлина на сделката между „Евроинс Иншурънс Груп“ и „Интерамерикан България Животозастраховане“, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Според вписаните обстоятелства „Евроинс“, собственост на „Еврохолд България“ (с 80,83% от капитала), е с основен предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества, облигации, патенти и финансиране на дружества.

От своя страна „Интерамерикан България“ е изцяло собственост на холандското застрахователно дружество Achmea. Основаната му дейност е свързана с предлагане на застраховки „Живот“.

Анализите на регулатора са показали наличието на известна хоризонтална концентрация, тъй като някои от специфичните здравноосигурителни продукти, които предлагат дружествата на „Еврохолд България“ съвпадат със съответните застраховки в областта на животозастраховането. Това обаче няма да доведе до сериозно изкривяване на пазари и сделката е допустима, смятат от комисията.

Проверката на КЗК е обхванала собствеността на „Евроинс Иншуранс Груп“ в застрахователното дружество „Евроинс“, както и в здравноосигурителната компания „Евроинс – Здравно Осигуряване“. Проверени са и връзките на компанията майка „Еврохолд България“ с компании, чиято дейност е продажба и сервизна дейност на автомобили, с лизингови сделки, финансови услуги и недвижими имоти.

В договора между  двете дружества изрично е записано, че сделката трябва да получи разрешението на Комисията по финансов надзор и на КЗК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още