IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се интересува повече от цената на акциите, отколкото от дивидента

Високото заплащане продължава да бъде движещ мотив за мениджъри и персонал, показват изследвания на БАН

12:29 | 12.12.13 г. 2
Бизнесът се интересува повече от цената на акциите, отколкото от дивидента

За три години собствениците на български фирми, които се листват на фондовата борса, са сменили основния си бизнес интерес. Те вече се интересуват и искат да получат по-висока цена на акциите си, вместо по-голям процент дивидент от корпоративната печалба.

Това показват две проучвания на Института за икономически изследвания към БАН, проведени през 2010 и 2013 г. в рамките на проект ”Утвърждаване на стандарти за добро корпоративно управление в българската индустрия”.

Изследванията сочат още, че високото заплащане продължава да бъде движещ мотив както за мениджърите, така и за персонала. Мнението се споделя от почти две трети от анкетираните.

Промяна не се наблюдава и в основния интерес на синдикатите – да се подобряват условията на труда, на клиентите – да купуват на приемливи цени, както и за навременните плащания при доставчиците.

Проучванията на БАН се финансират от Фонд „Научни изследвания”. Основата цел на проекта е да потърси и покаже усъвършенствани и утвърдени високи стандарти и добри практики в областта на корпоративното управление за подобряване функционирането и управлението на българската индустрия, коментират от пресцентъра на академията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Само порядъчните фирми, като IBM, примерно, залагат на висок дивидент, по-висок от лихвата по срочен депозит със същия размер. У нас обаче мениджърите са най-често прости селски тарикати, най-често от ДС, които се чудят как да свият парите на *** инвеститори и да не имп латят нищо, а за себе си да осигурят висок доход от заплати и "страничцни услуги".С една дума - ДС простаците у нас ПОДМЕНЯТ ДОХОДА ОТ ИНВЕСТИЦИЯ С ДОХОДА ОТ УПРАВЛЕНИЕ и после се чудим защо няма никой на жалката БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
RedBot
преди 10 години
Важно е да кипи безсмислен труд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още