IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара планина холд очаква 7,7% ръст на продажбите за тази година

Догодина холдингът предвижда консолидираните продажби да се повишат с 3,6%

09:46 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Стара планина холд очаква 7,7% ръст на продажбите за тази година

Стара планина холд АД очаква консолидирани продажби от 176,6 млн. лв. за 2013 г., при ръст със 7,7% на годишна база, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg. Резултатът за 2013 г. е с 9% под пиковите нива от 2008 г. Прогнозата за консолидираните продажби е за 3,6% ръст през 2014 г.

Няма обаче прогноза за консолидираната печалба. Записано е само, че „постигането на добър финансов резултат при очаквания обем производство е основна задача за осигуряване на стабилност в пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност“.

Консолидираната печалба на Стара планина холд АД за деветмесечието на 2013 г. е 4,7 млн. лв., като намалява с 0,3% на годишна база, въпреки ръста на консолидираните продажби с 16% само за третото тримесечие и със 7% за деветмесечието (до 135 млн.лв.).

„Равнището на нашия износ е в пряка зависимост от пазарите, на които продава групата – основно в Европейския съюз. През 2013 година постигнахме значително увеличение на продажбите в Русия и Северна Америка. Първостепенна задача и през 2014 година ще бъде запазване на основните и разширяване на присъствието на новите пазари. Това ще изисква от нас да предложим добри цени, високо качество и къси срокове на доставка. Предвиждаме цените на основните суровини да останат стабилни, без съществени изменения. Същевременно всеки позитивен сигнал от пазара ще бъде използван като мотив за тяхното повишение“, се казва в съобщението на Стара планина холд АД.

„Предприятията ни планират инвестиции, които да доведат до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица. Инвестициите в цялата група на Стара планина холд АД през 2014 година ще бъдат над 21 млн. лева, което е с 3% повече от 2013 година. Планираните инвестиции в основната си част са за модернизиране на производствените мощности, както и за развитие на организационния капацитет и човешките ресурси в дружествата. Над 8% от инвестициите ще са в сферата на социалните дейности. Предприятията ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми“, съобщават от холдинга.

Персоналът в предприятията остана на равнището на последното тримесечие на 2012 година, но производителността на труда е увеличена със 7,2%. През 2014 г. се предвижда увеличаване на наетите лица с 0,9% и съответно ръст на производителността на труда с 2,7%.

Стара планина холд АД притежава 30,9% от капитала на М+С Хидравлик АД, 64,5% от Хидравлични елементи и системи АД, 51,4% от Елхим-Искра АД и други участия.

Акциите на Стара планина холд АД поскъпват с 8% на годишна база до 2,85 лв. за брой и 60 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още