IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова фирма с малко капитал е купила 47,16% от Петрол АД

Регистрираната на 12 юли Алфа Кепитъл е придобила пакета, до две седмици трябва да последва или търгово предложение, или нова продажба

10:15 | 09.12.13 г. 3
Нова фирма с малко капитал е купила 47,16% от Петрол АД

Алфа Кепитъл АД е купувач на 47,155% от капитала на Петрол АД, а продавач е частен съдебен изпълнител Мариян Николов Петков, показват данни на Централен депозитар за сделката от 2 декември 2013 г. при цена от 2 лв. на акция.

По данни на Централен депозитар след тази сделка при ЧСИ Петков са останали акции, равняващи се на 0,3511% от капитала на Петрол АД.

Около 200 сделки се слючиха в една и съща секунда, но първата беше за 47,155%, при която се минава дял, кратен на 5% и затова Централен депозитар отчита, че след сделката Мариян Петков има останали 0,3511%. Частният съдебен изпълнител е продал акции, преди това собственост на Петрол холдинг АД. Продажбата му е по-силата на изпълнение върху обезпечението (акциите), като подобни случаи имаше при Меком АД и ОЦК АД.

Кой е купувачът?

Алфа Кепитъл АД е регистрирано на 12 юли 2013 г. с капитал от 1,5 млн. лв. и предмет на дейност „покупко-продажба и търговия със стоки и услуги, инвестиции в Република България и в чужбина, сделки с недвижими имоти и движими вещи, консултантска и маркетингова дейност, търговско представителство, агентство и посредничество (без процесуално) на местни и чуждестранни лица в страната и чужбина, както и всяка друга дейност, която не е забранена със закон, а за дейностите, които се упражняват при разрешителен режим – след получаване на съответното разрешение/лиценз“.

Изпълнителен директор е Крум Тодоров Кузманов, за когото няма никакви други записи в Търговския регистър, нито като собственик, нито като ръководител.

Другите двама члена на Съвета на директорите са Румен Лазаров Туневски и Неда Петрова Иванова, като Румен Туневски има заличен Едноличен търговец, а за Неда Иванова няма записи в Търговския регистър.

Учредителите на дружеството са Сентръл Техно Инвест ЕАД и Афлик България ЕАД, става ясно от учредителния договор. Единствен акционер в Сетнръл Техно Инвест ЕАД  е "ТЦ ИМЕ ВЕСТ" ЕАД. Едноличен акционер в последното е било "ТЕХНОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР-ИНСТИТУТ ПО МИКРОЕЛЕКТРОНИКА-/ТЦ-ИМЕ/" АД.

"ТЕХНОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР-ИНСТИТУТ ПО МИКРОЕЛЕКТРОНИКА-/ТЦ-ИМЕ/" АД притежаваше 9,9% от Корпоративна търговска банка, които продаде на Dewa International Ltd.

Корпоративна търговска банка пък е сред кредиторите на групата на Петрол АД, например на дъщерното Елит Петрол АД, което е заложено в полза на банката като обезпечение по кредит.

Алфа Кепитъл АД има срок от две седмици от придобиването на акциите, да отправи търгово предложение към останалите акционери или да продаде част от придобитите акции, за да падне делът му под 1/3 от капитала.

Капиталът на Алфа Кепитъл АД от 1,5 млн. лв. е недостатъчен за финансиране на сделката за 47,155% от капитала на Петрол АД, която беше за около 100 млн. лв. Вероятно дружеството е получило кредит или допълнителни капиталови вноски от акционерите си или други лица.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Наивник
преди 10 години
Седя си и си мисля.... Значи ми казвате, че този фирмер нов, е нямал вътрешна информация, че ще бъдат изсипани пеесе милиона акции на сгодна цена и просто така си е висял с ордер за 100 мио лева :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Интересно, има ли доказване на произход на парите? И ако се обяви че парите са дадени срещу кредит, търси ли се какво е обезпечението на кредита? Или просто банките го играят покривало за такива капитали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Шменти Капели! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още