IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Петрол

Книжата на дружеството бяха първи по оборот и брой сделки през изминалата седмица

12:55 | 07.12.13 г. 1
Акция на седмицата - Петрол

Книжата на Петрол АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на дружеството поевтиняха с 59% през седмицата до 2,48 лв. за брой. Компанията беше първа по брой сделки - със 787 броя и първа по оборот - със 105 млн. лв.

В понеделник (2 декември) се сключиха сделки за 47,5% от капитала на Петрол АД при цена на акция от 2 лв. за брой.

Оказа се, че това са акции на Петрол холдинг АД и Денис Ершов (изпълнителен директор на Петрол холдинг АД) е поискал спиране на сделката от 2 декември 2013 г. Според жалбата му сделката е основана на неверни и неистински документи, най-вероятно антидатирани договори с определен инвестиционен посредник и е извършена в нарушение на устава на Петрол холдинг АД.

Предстоящата седмица ще стане ясно дали продажбата не е станала от името на частен съдебен изпълнител. Може би дори поради задълженията за 164 млн. лв. на Петрол холдинг АД към Петрол АД.

Един от най-големите активи на Петрол АД е именно вземането му от Петрол холдинг АД.

Отрицателният консолидиран собствен капитал на Петрол АД е минус 85 млн. лв. към 30 септември 2013 г. Ако се окаже, че Петрол холдинг АД няма възможност да погаси дълга си от 164 млн. лв., отрицателният капитал на Петрол АД ще набъбне до минус 249 млн. лв.

Предстои в началото на следващата седмица да бъде обявен купувачът на въпросните 47,5% от капитала на Петрол АД, както и да се види дали продавач е Петрол холдинг АД или частен съдебен изпълнител, каквито случаи имаше при ОЦК АД и Меком АД.

Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още