IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има отмяна на сделките с Петрол – те вече са регистрирани

Старозагорският окръжен съд беше постановил спиране на сделките по искане на Петрол холдинг АД

11:28 | 05.12.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Няма да има отмяна на сделките с Петрол – те вече са регистрирани

Вчера Старозагорският окръжен съд определи запор на 51 900 352 акции от капитала на Петрол АД, собственост на Петрол холдинг АД, като спира вписването в Централен депозитар АД на сделките с пакета от 51 900 352 акци, извършена на 2 декември 2013 г. на БФБ-София.

На 2 декември 2013 г. бяха изтъргувани 52 143 652 акции от капитала на Петрол АД, или 47,73% от капитала на компанията. Предстои в началото на следващата седмица да стане ясен купувачът на акциите.

Но сделките не са спряни и са вписани, показва проучване на Investor.bg. Допитахме се до два инвестиционни посредника и сетълментът (прехвърлянето на собствеността) е осъществен. Това отнема 2 дни и трябваше да стане вчера вечерта (на 4-ти декември). Днес, 5-ти декември, всеки посредник вижда дали сделките са с приключен сетълмент.

Това означава, че сделките с Петрол АД няма да бъдат блокирани. Принципно сделките на БФБ-София са неотменими. Има предвидена възможност с решение на БФБ-София това да стане при изключително условия, но в рамките на деня на сделката, тоест 2 декември и при съгласие на двете страни по сделката (продавач и купувач). 2-ри декември обаче мина преди 3 дни и сделките вече са факт.

На 28 декември 2009 г. се сключиха сделки с акции на Холдинг Варна АД, които бяха определени като грешка от купувача. С помощта на БФБ-София бяха отменени 61 сделки, а останалите 8 бяха решени чрез сключване на обратни сделки.

В същото време разследване на Investor.bg посочи възможна причина за голямото несъответствие между собствения капитал на Петрол АД в неконсолидирания и в консолидирания отчет. В неконсолидирания е записано плюс 379 млн. лв. към 30 септември 2013 г., докато в консолидирания фигурира минус 85 млн. лв. Разликата от 464 млн. лв. идва основно от оценката на дъщерното Нафтекс Петрол ЕООД.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Не се занимавам с борсови операции. Все пак това решение на съда има ли сила ? или е само хабене на мастилото на принтера? Моля за отговор, който може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още