IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото място в отчета на Петрол са притежаваните собствени акции за 300 млн. лв

Оказва се, че делът в Нафтекс Петрол ЕООД е оценен прекалено високо в неконсолидирания отчет на Петрол АД

09:55 | 05.12.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Слабото място в отчета на Петрол са притежаваните собствени акции за 300 млн. лв

Според Кирсан Илюмжинов състоянието на „Петрол“ е „плачевно, с много дългове“. Илюмжинов обяви, че е собственик на 52,5%, след като е закупил тези дялове на 16 юни 2012 година "през швейцарска банка".

Илюмжинов е съобщил за срещи с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, за да обсъдят обслужването на кредитите, които банката е отпуснала на холдинга.

По данни към 30 септември 2013 г. акционер с 42,02% е Нафтекс Петрол ЕООД, което е 100% собственост на самото Петрол АД. Други 55,48% са собственост на Петрол холдинг АД. Петрол холдинг АД от своя страна е държало пряко 47,5%, а останалите 7,98% са в Нафтекс Петрол АД, което ги притежава съгласно договор за репо-сделка с акции от 12 октомври 2010 г.

Съответно на Общото събрание от 28 юни 2013 г. Петрол холдинг АД се е явил с 47,53%, а Нафтекс Петрол АД с 49,91%.

На 2 декември 2013 г. бяха изтъргувани 52 143 652 акции от капитала на Петрол АД, или 47,73% от капитала на компанията. Възможно е продавач да е както Петрол холдинг АД, така и Нафтекс Петрол ЕООД.

В следващите дни предстои да разберем, кой е продавачът и кой купувачът на изтъргуваните 47,73% от акциите на Петрол АД.

Денис Ершов е поискал спиране на сделката от 2 декември 2013 г., съобщи в-к Капитал Daily. Според жалбата сделката е основана на неверни и неистински документи, най-вероятно антидатирани договори с определен инвестиционен посредник и е извършена в нарушение на устава на "Петрол Холдинг".

Изпълнителният директор на Централен депозитар Васил Големански каза пред "Капитал Daily", че е запознат с определението на съда и че ще спази всички изисквания на закона, без да уточни дали институцията ще стопира вписването на сделката или не. Големански добави, че бюлетинът на депозитара ще излезе в понеделник и едва тогава инвеститорите и обществеността ще разберат дали институцията ще се съобрази с определението на съда.

Ако сделката бъде отменена или само спряна, ще последва блокиране на над 600 сделки (общо 697 са сделките с акции на Петрол АД в последните 3 дни), вероятно голяма част от които представляват неколкократно изтъргуване на едни и същи книжа, придобити на 2 декември 2013 г.

По принцип сделките с акции на БФБ-София са неотменяеми, но приключването им отнема два дни, на първия ден може да бъде коригирана страна по сделката (купувач или продавач), а самото приключване на сделка може и да бъде спряно от Централен депозитар АД. Предстои да видим.

Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 7
hellwitch
преди 10 години
защо ми се струва, че от цялата галимация след няколко години Петрол ще стане собственост на кредиторите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Jekata
преди 10 години
Поздравления за анализа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още