IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се съживи през ноември

Анализатори очакват позитивни движения и в последния месец на 2014 година

08:50 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX се съживи през ноември

„Ноември премина без особени изненади на БФБ, като плавното повишение на обема на изтъргуваните ценни книжа се дължеше основно на големи пакетни сделки с няколко ликвидни позиции на пазара. Сред събитията, които създадоха предпоставки за активизиране на пазара в известна степен през ноември, беше стартирането на търговията с права за издаване на конвертируеми облигации на „Централна кооперативна банка“ АД и на „София Комерс-Заложни къщи“ АД, както и дебютът на акциите на „Елана Агрокредит“ АД“, споделя Паунина.

„През настоящата (миналата, бел.ред.) седмица вниманието на инвеститорите беше насочено главно към публикуваните консолидирани финансови отчети на търгуваните компании към деветмесечието на 2013 г. Възможно е някои от резултатите да станат формален мотив за краткотрайни движения при различни пазарни позиции, както при „Трейс Груп Холд“ АД след обявените положителни данни за дружеството, но в средносрочен план предполагам, че няма да станем свидетели на особени корекции.“

„Традиционно декември се приема за месец, през който активността сред инвеститорите в глобален аспект се повишава. Въпреки ниската ликвидност, която не спира да бъде основен проблем за БФБ, SOFIX продължава да бъде един от най-добре представящите се индекси за 2013 г. към момента в световен мащаб с впечатляващ ръст от началото на годината."

"Очакванията ми са положителният тренд на БФБ да се запази до края на годината, обоснован не само от факта, че повечето финансови инструменти са подценени и инвеститорският потенциал за България е сравнително висок спрямо останалите страни от Централна и Източна Европа, но и от повишаващия се апетит за риск сред пазарните участници."

"Низходящата тенденция при банковите депозити също е водещ мотив за насочване на повече ресурси към фондовия ни пазар. Инвеститорският фокус започва да се насочва към по-доходоносни инструменти, които могат да предложат алтернатива на понижаващите се лихвени проценти по депозитите. Първият признак за раздвижване на капитали в тази посока е все по-активната търговия с корпоративни облигации през изминалия месец, която очаквам да продължи и през следващите месеци", оптимист е Паунина.

"Прогнозата ми за декември 2013 г. е положителна, като предполагам, че инвеститорската активност ще се отрази не само върху популярните „сини чипове“ на БФБ, но и върху други атрактивни компании, характеризиращи се с по-слаба търговия на пазара. Очаквам годината да приключи успешно за родния ни пазар, регистрирайки силно представяне не само в региона на ЦИЕ, но и в световен мащаб", прави прогнозата си за търговията през последния месец на годината портфолио мениджърът в УД "Селект Асет Мениджмънт".

Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още