IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се съживи през ноември

Анализатори очакват позитивни движения и в последния месец на 2014 година

08:50 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX се съживи през ноември

Водещият борсов индекс на Българската фондова борса SOFIX живна през ноември, след като приключи октомври почти без изменение. Предпоследният месец за 2013 г. за него завърши с ръст от 2,8% до 468,47 пункта.

Нека да хвърлим поглед кои компании от състава на SOFIX се представиха най-добре през месеца – към акциите на кои от тях имаше най-голям интерес, към кои – по-малък, и при какъв оборот.

С най-голям принос за покачването на SOFIX са Софарма АД, Химимпорт АД и Еврохолд България АД. Това са трите дружества, чиито акции поскъпват най-много за периода 31 октомври-29 ноември.

За месец акциите на Софарма АД поскъпват с 8,72% до 3,58 лв. През октомври фармацевтичната компания отчете 3% спад на продажбите си на годишна база. В края на миналия месец бе публикуван и междинният отчет на дружеството. От данните стана ясно, че за деветмесечието печалбата на Софарма АД се е свила с 11% на годишна база до 31,5 млн. лв. Въпреки публикуваните незадоволителни финансови резултати за периода, акциите й поскъпват.

От началото на годината те са увеличили своята стойност със 70,48%. Софарма АД е второто дружество с най-голям оборот сред всички компоненти на SOFIX, след като отново Булгартабак – холдинг АД води в класацията. Производителят на лекарства е втори по брой прехвърлени акции за месеца.

Втората по представяне емисия от SOFIХ е Химимпорт АД. Цената на акциите се покачи с 6,59% до 1,408 лв. за брой. Дружеството е прехвърлило най-много акции през ноември и е трето по оборот. Oт началото на 2013 г. до 29 ноември книжата на холдинга са поскъпнали с 68,82%.

Трето място отново е за Еврохолд България АД, след като дружеството бе трето по поскъпване на книжата и през октомври. То запазва мястото си и в дъното на класацията по оборот. Въпреки това този месец холдингът увеличи пазарната си капитализация с 4,29%, а цената на една акция вече е 0,899 лв. От старта на 2013 г. книжата му са изгубили 14,3% от стойността си.

Евроинс Румъния – част от Групата на Еврохолд - отчете 20,3% ръст на продажбите на годишна база до 9 млн. лв. за октомври 2013 г. Общо застрахователите на холдинга пък реализират ръст с 8% на годишна база до 12,7 млн. евро за същия месец.

Освен тези три компании с по-осезаем ръст в цените на акциите са Адванс Терафонд АДСИЦ и Албена АД, съответно – с 3,75% до 2,377 лв. и с 3,26% до 59,89 лв.

През ноември само книжата на Централна Кооперативна Банка АД останаха без изменение спрямо октомври. Банката обаче бе в полезрението на анализаторите заради емитираните през месеца облигации.

Монбат АД си остава в дъното на класацията със спад от 5,66% до 6,5 лв. за брой. Дружеството е четвърто по реализиран оборот. От началото на годината книжата на производителя на акумулатори поскъпват с 38,74%.

Предпоследна в подредбата емисия от SOFIX е Стара планина Холд АД. Акциите на холдинга са изгубили 4,22% от стойността си до 2,835 лв. за брой. Междинният отчет показа, че Стара планина холд АД е преодоляло тенденцията на спад в печалбата и през третото тримесечие отчита ръст на консолидирания показател с 33% на годишна база до 1,27 млн. лв. Книжата на компанията са нагоре с близо 13% от началото на годината.

Ето как коментираха за Investor.bg позитивния месец за компанните в състава на SOFIX портфолио мениджърът в УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД Красимира Паунина и заместник-председателят на Съвета на директорите на УД "Тексим Асет Мениджмънт" Кирил Стоименов.

Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още