IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуба от 277 млн. евро можеше да реализира инвеститор на БФБ-София

Грешната оферта "купува" престоя 4 минути на борсата преди БФБ да се намеси в рамките на аукциона за волатилност

11:51 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Загуба от 277 млн. евро можеше да реализира инвеститор на БФБ-София

Участниците на БФБ-София видяха невероятна оферта на БФБ-София днес. Тя можеше да донесе загуба от 277 млн. евро за секунди и вълна от безпорядък, включително риск за платежната система на страната.

Малко преди 11 ч. в системата на БФБ-София бе въведена пазарна поръчка "купува" за 277 080 права за издаване на конвертируеми облигации на Централна кооперативна банка.

Малко по-рано тези права се търгуваха при цена от 0,001 евро, или 0,1 евроцента за право. Интересното в офертата за 277 080 права е, че тя беше пазарна, а предлагане на такива права нямаше. Затова тази оферта вися минути без да се стигне до сделка.

В 10 ч. 59 минути и 1 секунда се появи първият усетил се инвеститор, който въведе оферта продава при цена от 1 000 евро за право, с което предизвика аукцион за волатилност (поради голямото ценово отклонение). Последваха го и други продавачи.

В 11 ч. 1 минута и 4 секунди  аукционът навлезе във фаза на удължаване, поради изключително голямото ценово отклонение от 1 000 000 (един милион) пъти спрямо минималната за деня и 100 000 пъти спрямо последната (която беше 1 евроцент в 10:56:56 ч.)

В 11 ч. и 3 минути от БФБ-София се обадиха на заблудения купувач и офертата беше отменена. В този момент имаше желаещи да продадат за цялото количество от 277 080 права на цена от 1 000 евро за брой.

Повече от видно инвеститорът щеше да загуби 277 млн. евро за секунди. Едва ли купувачът ги има. Съответно ако сделките не бяха отменени впоследствие, щеше да има тежки последици дори за платежната система на страната. Защото сделката за 550 млн. лв., които купувачът ги няма, а трябва да ги даде на десетки продавачи, може да блокира Централен депозитар, да фалира Фонда за гарантиране на инвеститорите, да блокира разплащанията в страната и т.н.

За радост след намесата на служител на БФБ-София (който е длъжен да се обажда при аукцион за удължена волатилност и да пита: „Да не би да сте направили грешка?“) големият гаф бе предотвратен.

В края на 2009 г. имаше грешка за само 3 млн. лв. при Холдинг Варна АД, като тогава вместо облигации, заблуден купувач купи акции и после се наложи сделките да бъдат отменяни с големи усложнения.

Сега щеше да има грешка не за 3 млн. лв., а за 277 млн. евро, или близо 200 пъти повече.

Прилагаме скрийншот на невероятната инвеститорска грешка. Книжата се търгуват с код 4CFA.

Свързани компании:

Централна кооперативна банка АД - права за облигации(4CFA)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още