IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП, инфлацията и платежният баланс приковават вниманието през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 7-годишни ДЦК на стойност 25 млн. лв.

09:02 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП, инфлацията и платежният баланс приковават вниманието през седмицата

Миналата седмица парламентът замрази възрастта за пенсиониране. Бяха приети и промените в Закона за местните данъци и такси, с които вече няма да се заплаща такса смет за имот, който не се ползва целогодишно.

След като бяха прекратени депутатските пълномощия на Христо Бисеров от ДПС и заместник-председател на Народното събрание, прокуратурата започна проверка на бившия народен представител за данъчни престъпления и пране на пари. Президентът пък върна за преразглеждане текстове от закона за чужденците.

Очаква ни не по-малко интересна нова седмица, богата и на икономически събития. Ето и кои са те.

В понеделник (11 ноември) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 7-годишни държавни ценни книжа с общ номинален размер от 25 млн. лв. На аукциона през септември бе постигната доходност от 3,05%. На този през юни - 2,82%, а през май - 2,45%.

В първия ден от седмицата Националният статистически институт (НСИ) ще оповести предварителните данни за вътрешнообщностната търговия със стоки за август, за търговията със стоки с трети страни за септември, както и за средствата за подслон и местата за настаняване също за септември.

За вторник (12 ноември) няма предвидени събития.

В сряда (13 ноември) НСИ ще представи данните за инфлацията в страната за изминалия месец. През септември дефлацията достигна 1,6% на годишна база. Цените на потребителските стоки през септември са се повишили с 0,1% спрямо август.

Сряда са избрали акционерите на ЧЕЗ Разпределение България АД, за да проведат своето общо събрание.

13 ноември е крайната дата за търговия с права на Български фонд за дялово инвестиране АД и началната дата за покупката на облигации на Централна кооперативна банка АД.

За четвъртък (14 ноември) Националният статистически институт е приготвил експресните оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за третото тримесечие на годината. Икономиката ни расте с 0,2% през второто.

В четвъртък ще се съберат акционерите на Агроенерджи Инвест АДСИЦ, Балканика Имоти АДСИЦ и на ЧЕЗ Електро България АД.

В петък (15 ноември) БНБ ще публикува данните за състоянието на платежния баланс на страната за месец септември 2013 г., потока от преки инвестиции отново за същия месец, както и за външната търговия на страната за август.

ПЧИ намаляват с над 50% на годишна база до 772,5 млн. евро за периода януари-август 2013 г.

НСИ ще изнесе данни за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за третото тримесечие на годината, както и информация за инвестиционна активност в промишлеността за октомври.

В последния ден от седмицата своите общи събрания ще проведат акционерите на Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Руен Холдинг АД, както и облигационерите на Никром тръбна мебел АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още