IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири компании отсрамиха SOFIX през октомври

Пазарът е доминиран от български капитали, които са доста по-предпазливи, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

13:13 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Четири компании отсрамиха SOFIX през октомври

През октомври водещият индекс на Българската фондова борса SOFIX буквално не помръдна, след като приключи месеца почти без промяна - с минимално отклонение от -0,1% до 455,86 пункта. За сравнение, през септември родният индекс на сините чипове отбелязва ръст от 2,5% до 456,2 пункта.

По-интересен е въпросът кои компании от състава на SOFIX се представиха най-добре през месеца – чии акции поскъпнаха, чии поевтиняха и при какъв оборот.

Лидери по ръст на цената на акциите са Булгартабак - холдинг АД, Адванс Терафонд АДСИЦ и Еврохолд България АД.

За месец книжата на Булгартабак - холдинг АД са прибавили 10,5% към стойността си до 105 лв. за акция, като компанията е реализирала най-голям оборот сред всички компоненти на SOFIX. За силния интерес свидетелстват големите прехвърляния на акции на холдинга в петък миналата седмица. Все още очакваме публикуването на отчета на Булгартабак - холдинг АД за третото тримесечие на годината. Цветослав Цачев даде своята прогноза, че приходите на дружеството за 9-те месеца ще са около 400 млн. лв. при печалба от 55 млн. лв. От началото на годината акциите на  Булгартабак - холдинг АД са поскъпнали с 34,62%.

Втората по представяне емисия от SOFIX е Адванс Терафонд АДСИЦ. Цената на акциите е скочила с 5,97% за месец до 2,291 лв. за брой. Дружеството е първо по брой прехвърлени акции за октомври и трето по оборот. Адванс Терафонд АДСИЦ отчете 25% ръст на рентата в новите рентни договори до 45 лв. на декар за стопанската 2012/2013 г. За последните 12 месеца книжата на дружеството са поскъпнали с 1,82%.

В топ три се настанява и Еврохолд България АД. Месечното повишение за цената на акциите на компанията е 4,09% до 0,866 лв. за брой. През втората седмица на октомври книжата на компанията поскъпнаха най-много сред компонентите на SOFIX и поради тази причина бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в рубриката "Акция на седмицата". За месеца обаче компанията реализира най-слаб оборот.

Освен тези три и Софарма АД успява да увеличи пазарната си капитализация, макар и минимално, с 0,55% до 3,29 лв. за акция.

Като отбележим, че през октомври само книжата на Стара планина Холд АД не отчитат изменение, акциите на всички останали компании в индекса на сините чипове поевтиняха.

В дъното на класацията се намира Монбат АД със спад от 9,06% до 6,367 лв. за брой. За сметка на това обаче дружеството е второто след Адванс Терафонд АДСИЦ, което е прехвърлило най-голям брой акции за месеца. Монбат АД отчита 7% спад на консолидираната печалба преди данъци до 2,9 млн. лв. за септември 2013 г. От началото на годината книжата на производителя на акумулатори поскъпват с 36% до 6,367 лв. за брой. 

Предпоследна в подредбата емисия от SOFIX е Химимпорт АД. Акциите на холдинга са изгубили 8,33% от стойността си до 1,32 лв. за брой. За сметка на това компанията е трета по най-голям брой прехвърлени акции за десетия месец на годината. Отчетът на Химимпорт АД за третото тримесечие предстои да бъде публикуван.

Ето как коментира изминалия месец за компанните в състава на SOFIX инвестиционният консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж Владимир Малчев пред екипа на Investor.bg.

"Октомври не донесе този импулс, тази активност, която мнозина очакваха след окончателната продажба на пакетите от акции в двете емисии на „Химимпорт“ от страна на „Aberdeen Select International Equity Fund“. Причината за това, според мен, е наличието на предимно български капитали на пазара в момента, които са доста по-предпазливи, не са привърженици на агресивните покупки и най-вече са склонни да прибират бързо печалби, а не да държат позициите си дългосрочно", споделя анализаторът.

"Все пак видяхме доста сериозни обороти, но те се концентрираха в единични сделки по позиции, свързани по един или друг начин с „Корпоративна търговска банка“. Става въпрос за поредица от прехвърляния на едни и същи пакети от акции на „Булгартабак холдинг“ и „Агрофинанс“, които са интересни единствено от гледна точка на това, какво се цели с тях и дали са предпоставка за някакви бъдещи събития", обяснява прехвърлянето на книжата на компаниите от миналата седмица анализаторът.

"Месецът ще се запомни и с необичайно големия спад от над 10% в цената на акциите на „Монбат“, където според мен продавачи отново са чужди инвеститори, както и със събуждането на акциите на „Адванс Терафонд“, които след няколко месеца на консолидация като че ли отново възобновяват възходящия си тренд", споделя мнението си Малчев за първата и последната компания по ръст на акциите за месеца.

"Малко изненадващо за мен пазарът се оказа доста склонен да повярва на думите на вицепремиера Бобева за скорошна приватизация на БФБ и Централен депозитар. След опита ни с „Булгартабак холдинг“, чиято приватизация „се случваше“ през почти всяка от последните 10 години преди най-сетне да бъде наистина приватизиран, аз лично съм скептичен към подобни заявки от страна на политиците, особено когато политическата обстановка е толкова нестабилна. Самата БФБ вече я приватизираме няколко години и все си е държавна. Друг е въпросът, каква оценка би получила борсата при евентуална сделка догодинa."

Владимир Малчев коментира сезона на отчетите на БФБ така: "Деветмесечните финансови отчети на публичните компании също не бяха в състояние да активизират търговията, нещо повече, аз лично не си спомням да съм виждал подобна липса на реакция по абсолютно всички позиции, с изключение може би на книжата на „Юрий Гагарин“ АД. За мен най-интересни бяха отчетите и тенденциите в тях при енергийните дружества и банките. При останалите не виждам нищо неочаквано, има известно забавяне и влошаване в икономиката, като това се вижда и в повечето отчети."

"Ноември по традиция не носи позитиви за БФБ. Очаквам скучната търговия като цяло да се запази. Все пак трябва да видим някакво развитие при книжата на „Химимпорт“, тъй като твърде дълго се задържаха на тези нива, но не мога да се ангажирам с мнение за посоката. Възможно е акциите на „ЧЕЗ Разпределение“ да станат още по-актуални в зависимост от решенията на ОСА в средата на месеца. И не на последно място очаквам на пазара на компенсаторки често да е по-интересно, отколкото на пазара на акции, както се случва редовно напоследък. Наличието от доста време насам на голям купувач почти ежедневно и по трите емисии привлича и спекулантски интерес, а повишените цени активизират и първособствениците на такива книжа", завършва експертът.

Всички новини, свързани с компаниите на БФБ, може да проследите тук.

Код    Дружества от SOFIX

Последна

цена

Изменение за

последния месец

1 BTH Булгартабак - холдинг АД 105 10,47%
2 ATERA Адванс Терафонд АДСИЦ 2,291 5,97%
3 EUBG Еврохолд България АД 0,866 4,09%
4 SFARM Софарма АД 3,29 0,55%
5 CENHL Стара планина Холд АД 3 0,00%
6 NEOH Неохим АД 38,002 -0,52%
7 MCH М+С хидравлик АД 9,3 -0,64%
8 CCB ТБ Централна кооперативна банка АД 0,979 -2,10%
9 ZHBG Зърнени Храни България АД 0,4 -2,44%
10 FIB ТБ Първа Инвестиционна Банка 2,25 -2,60%
11 BREF Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ 0,537 -2,89%
12 IHLBL Индустриален Холдинг България АД 0,85 -3,41%
13 ALB Албена АД 58 -4,13%
14 CHIM Химимпорт АД 1,32 -8,33%
15 MONBAT Монбат АД 6,367 -9,06%

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още