IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 50,5% от БФБ-София са се предлагали 26 млн. евро?

Според нефициалната информация на Блиц оценката за цялата борса би трябвало да надхвърли 100 млн. лв. при текуща пазарна капитализация от около 20 млн. лв

12:16 | 25.10.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
За 50,5% от БФБ-София са се предлагали 26 млн. евро?

Тази сутрин акциите на БФБ-София поскъпнаха с 6,9% до 3,1 лв. за брой при оборот от 138 хил. лв. към 11:40 ч. Днес или вчера не е обявяван отчет или друга корпоративна информация от БФБ-София АД.

В темата за дружеството в Коментари на Investor.bg се споменава статия в blitz.bg (агенция Блиц), в която пише „През 2009 година за приватизация на борсата заговори и Симеон Дянков. Тогава той обяви, че сделката можела да стане за броени месеци и че инвеститорът трябва да е достатъчно голям.
Той говореше за интерес от страна на германската и австрийската борса. Процедура обаче изобщо не бе открита. По неофициална информация по това време за 50,5% от борсата е имало оферта от 26 млн. евро, но тя е била отхвърлена.“

Правителството смята да приватизира държавните дялове в Българската фондова борса и Централния депозитар, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Тя уточни, че принципалът - Министерството на финансите, вече е дал съгласие за стартиране на приватизационните процедури. Заедно с фондовата борса правителството на Пламен Орешарски ще търси купувач и за Централния депозитар. В него държавният дял е 43,7%, но други 6,61% са собственост на БФБ. Така след бъдеща сделка новият собственик реално ще има контрол и над двете дружества.

Новината е цитирана в темата за БФБ-София в Коментари на Investor.bg от потребителя tony1975 в 10:31 ч. днес. Следва обиране на акциите на БФБ-София до 3 лв. за акция в 10:42 ч.

Посочената в статията на Блиц цена от 26 млн. евро за 50,5% от борсата е 50,9 млн. лв. в лева, или общо 100,7 млн. лв. за цялото дружество. Текущата пазарна капитализация на БФБ-София е 20,4 млн. лв. (при цена от 3,1 лв. за акция).

Дали днешните покупки на акции от БФБ-София АД са резултат от новината в Блиц или не, могат да кажат само купувачите. Търговията на БФБ-София е анонимна и едва ли можем да ги намерим и питаме.

При всички случай днес на БФБ-София има динамика, екшън, шоу, чудене относно оценката на акцията на БФБ-София.

Има и коментари на статията от Блиц. Коментаторът с псевдоним Батя пише “ ... блиц дали въобще са се усетили що за простотия са написали!? Хем не била въобще открита процедура, хем била отхвърлена оферта!?!?“

А tony1975 отговаря „тук целта ми беше 4 лева, но с оглед на обстоятелствата вдигам на 5лв!“.

При всички случай днешното развитие при акциите на БФБ-София има потенциала да влезе сред топ 10 интересни борсови случая на 2013 г.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
iv7771950
преди 10 години
Опасявам се да не се повтори сценария с ГЕРБ...Дянков обеща....правителството си подаде оставката, Бобева обеща.....правителството да падне....но да сме живи и здрави...ще видим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
4f4
преди 10 години
здравейте г-н Йорданов,нали не мислите, че някой е повярвал на глупостите на blitz.bg, че е имало такава оферта, и днешният купувач е купувал основно заради посочената цифра?основното, което раздвижи акцията днес, е коментара на Бобева за предстоящо стартиране на приватизационната процедура. Цената в началото на годината бе около 3.30 лв., когато бе ГЕРБ бе предприел първите действия за продажбата. Впоследствие загуби около 15% след падане на правителството, защото очакванията на инвеститорите бяха, служебното правителство няма да направи стъпка напред. Цената се задържа при цени 2.70-2.80 лв. и пазарните участници не залагаха на сценария, че сегашното правителство ще има за цел да приватизира БФБ.Това е основната причина, която задвижи купувачите, а не вероятно сгрешената цена от 26 млн. евро, посочена в медията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
tony1975
преди 10 години
айде пак аз виновен!!! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 10 години
dex написа във форума: ..... да не са сложили една нула повече :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още