IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери недоволни от държането на кеш и таксите във ФНИБ АДСИЦ

Темата предизвика десетки коментари в темата за дружеството в Коментари на Investor.bg

12:05 | 14.10.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Акционери недоволни от държането на кеш и таксите във ФНИБ АДСИЦ

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ има парични средства за 29,1 млн. лв. към 30 юни 2013 г. , при текуща пазарна капитализация от 32,6 млн. лв.  Освен това АДСИЦ-ът има инвестиционни имоти, основно парцели в района на кв. Младост и Околовръстно шосе в София за общо 49,6 млн. лв.

На пръв поглед изглежда, че дружеството просто трябва да разпредели дивидент в размер нa 29 млн. лв. и да продължи да си управлява имотите.

Но основният капитал на дружеството е 60,45 млн. лв. и дивидент от него не може да бъде разпределян. Общо неразпределената печалба от минали години и печалбата за полугодието на 2013 г. е 2,9 млн. лв., които могат да бъдат разпределени, но това е едва 10% от притежавания кеш.

На практика кешът е почти равен на пазарната капитализация, но този кеш не може да бъде изплатен като дивидент, което е една от основите за разразилото се недоволство сред акционери на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ в темата за дружеството в Коментари на Investor.bg.

Другата основа за недоволство е, че обслужващото дружество (каквото всеки АДСИЦ има), а именно МНИ ООД получава такси за управление върху паричните средства.

Серията от недоволство се отприщва след коментар от вчера в 10:45 на tony1975, който пише „на тримесечие по 273 хил. лв. за възнаграждение на обслужващото дружество - много!!! Тоест по 1 млн. на година за възнаграждение на ОД“.

Следва вълна от около 30 коментара в почивния неделен ден, като в някои от тях се иска ликвидация на фонда.

Едно от балансираните мнения е на коментатора Alonso, който пише:
“Всъщност аз не знам дали акционерите имат голямо основание да са недоволни. За 7 години са получили около 90 стотинки дивиденти. Единствената забележка ми е за кеша. Според мен ако не могат да го инвестират в печеливш проект трябва да го раздадат на акционерите си. Другият вариант е ако толкова няма какво да направят да изкупят с кеша собствените си акции. Навремето се чудех на менижмънта на Адванс Терафонд. Продаваха реална земя на 800 лева и купуваха друга на 600, вместо да купуват земя на 150 през собствените си акции.

Сега пак се чудя защо менижмънта на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ не прави това. Единственото обяснение за мен е, че ако направят обратно няма да могат да прибират процент от този кеш под формата на такси за обслужващото дружество (ОД). Реално сега се получава така, че държател на един милион акции и на 20% от ОД получава дивидент от акциите си 60 000 лева, а от ОД му се пада над три пъти по-голяма печалба.“

Текущата цена на акция е около 54 ст. и изплатените около 90 ст. дивидент в последните години са на практика почти двойно над текущата пазарна капитализация.

Акционерите с над 5% дял към 30 юни 2013 г. са Danube Invest OY с 10,09%, Unicredit Bank Austria AG с 9,86% и Ай Ен Джи УПФ с 6,53%.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Konsultant
преди 10 години
Здравейте,Чета внимателно мненията ви, дори вчера изказах моето, че това е едно от малкото коректно управлявани публични дружества в полза на акционерите!Чета да се съберат 5% - 3 млн. акции, да се съберат 10% и ..... С други думи да се покажат мускули?!Хайде да ви предложа нещо - ЗАЩО НЕ СЕ ЗАМИСЛИТЕ ПЪРВО ДА СЕ НАПИШЕ ЕДНО ПИСМО ДО ОД И МЕНИДЖМЪНТА С КОЕТО СЕ ПОИСКА СРЕЩА С АКЦИОНЕРИТЕ, НА КОЯТО ДА СЕ ОБСЪДИ СЪСТОЯНИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО, ПЛАНОВЕТЕ ЗА РАЗВИТИЕ И ИНВЕСТИЦИИ?!ЕТО ТОВА БИ БИЛО РАЗУМНА И КОНСТРУКТИВНА ПОЗИЦИЯ НА МИНОРИТАРИТЕ В ИНТЕРЕС НА ДРУЖЕСТВОТО!Ако срещата не се състои и/или не се открие диалогичност в мениджмънта, тогава хипотетично може да се мисли за свикване на ОС и т.н. Само, който няма реален опит със свикването на ОС, вкарване на точка в дневния ред и др. като миноринар си мисли, че може да е ....И молбата ми е да обсъждаме БРЕФ конструктивно, без крайни изказвания, тък като всички ще загубят от омаскаряването и оклеветяването му!Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Адванс Терафонд плащат по 10 млн. на година на консултанта си по сделките? Кой е той ? Карол Финанс, разбира се :) Но това прави ли му впечатление на някой ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
tony1975
преди 10 години
Хайде пак аз виновен!Ще ме замерят с камъни по ОСА-та ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
olimpiec
преди 10 години
Браво Марияне за статията,ама що не мога да пиша във форума????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ravnovesie
преди 10 години
Не знам дали е възможно просто да намалят собствения капитал, като раздадат получения така излишък като дивидент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още