IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ст. Мавродиев: Щателно ще разследваме източниците на приходи на Юнайтед кепитал

Може да се окаже опасно за финансовата система, ако одобрим сделката за Доверие без да се знае кой е собственикът, заявява председателят на КФН

17:36 | 27.09.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ст. Мавродиев: Щателно ще разследваме източниците на приходи на Юнайтед кепитал

Надхвърляйки всички рекорди в Европа, от месец юни България се сблъсква с нестихващи протести срещу правителството. Политическото напрежение оказа допълнителен натиск върху публичните институции в страната, казва председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев в интервю пред авторитетния сайт „Европолитикс”, разпространено чрез пресцентъра на КФН.

Според него корпорации атакуват КФН, за да прокарват своите бизнес интереси. Мавродиев е скептичен и относно продажбата на най-големия частен пенсионен фонд в България от австрийската компания „Виена Иншурънс груп” (VIG) на английска фирма-фантом, според слухове, за около 150 милиона евро.

- Българите имат малко или никакво доверие в начина, по който компаниите правят бизнес във вашата страна. Проучвания сочат, че те се доверяват на европейските институции, но не и на българските, когато става въпрос за прилагането на прозрачност и върховенството на закона в икономиката. Грешат ли?

Във финансовия сектор, ние вече имаме много висока степен на прозрачност. През последните години, българското законодателство в тази област беше изцяло обновено. Комисията за финансов надзор налага високи стандарти пред листваните на борсата компании. Централната банка прави същото по отношение на банките в страната. По тази причина, банковият сектор в България е в доста добро състояние. Не ни се наложи да се справяме с фалити по време на световната финансова криза. И тъй като финансовият сектор е толкова консолидиран, не е изненада, че имаме силни играчи, с големи пазарни дялове, като Уникредит Булбанк например.

- Как ще обясните обаче недоверието на българските граждани към корпорациите?

В днешно време, има някои неща, на които българите нямат доверие. Те, на първо място, нямат доверие на политиците, защото имат усещането, че са били мамени през последните 20 години на преход от комунизъм към пазарна икономика. Те, също така, не се доверяват на повечето влиятелни български бизнесмени, тъй като вярват, че са забогатели с нечестни методи.

- Все пак, мислите ли, че те грешат? 

Не, те не грешат. Българите бяха измамени от много от партиите, които управляваха страната през изминалите години. Те им обещаваха структурни реформи и по-висок стандарт на живот, но не ги осъществиха.

- Това отнася ли се също така и за Вашата собствена партия „Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ)?

Аз бях един от основните критици на бившия министър на финансите Симеон Дянков (2009 г.- 2013 г.), както е широко известно в България. Нямаше реформи в здравния сектор, който сега е пред колапс, или в пенсионната система, или в публичната администрация. Финансовият министър беше противник на реформите, той провеждаше само мерки за строги икономии. Това беше главната причина, поради която правителството на Бойко Борисов падна през февруари и изгуби шанса да си осигури отново мнозинство. Нищо няма да се промени докато политиците не приемат закони, които да решат проблемите с прозрачността и концентрацията в бизнес сектора. Хората ще продължават да протестират срещу всяко правителство.

- В бизнес средите в България има нарастващо съперничество. Как това напрежение се отразява върху работата на КФН?

В страната има медийни групи с висока концентрация, които се опитват да влияят както на политиката, така и на публичните органи, включително надзора на финансовия пазар. Наскоро се изказах публично за една от тези групи – „Икономедия”, чийто мажоритарен собственик е Иво Прокопиев. Имаме много текущи дела срещу неговата група, но също така има и други юридически процедури. Българските медии произвеждат неверни истории и се опитват да манипулират обществеността, само поради причината, че тези бизнес групи не са доволни от финансовите решения. Повечето от техните операции на капиталовия пазар се наблюдават именно от нашата комисия.

Мисля, че това е опасно развитие. Трябва да има граница, ясно разграничение между легитимните бизнес интереси и неетичното поведение, което има за цел да уврежда обществени институции, като се произвеждат неверни, манипулирани истории.

- Продажбата на най-големия частен пенсионен фонд в България, „Доверие”, от мажоритарния собственик австрийската „Виена Иншурънс груп” (VIG) е предизвикала възмущение в страната. Купувачът е регистрирана във Великобритания компания - фантом. Президентът предупреди, че милиарди левове на български пенсионери са изложени на риск. Вярна ли е неговата оценка?

В продължение на два месеца ние сме видели само съобщение за пресата, по отношение на тази продажба, публикувано на интернет страницата на VIG и никакъв официален документ. Това, в известна степен, е необичайно. Предполагаме, че VIG ще призове купувача, базираната във Великобритания „Юнайтед кепитал” АД, да кандидатства за одобрение, за да може Комисията за финансов надзор да започне одитна процедура. Заложена е и репутацията на VIG като сериозна международна компания.

Разбира се, аз също съм запознат и с медийните разследващи публикации за „Юнайтед кепитал”. За мен като гражданин нещата не изглеждат добре. Но в качеството ми на финансов надзорник не мога да правя преценки въз основа на съобщения в медиите. Ние не искаме и няма да правим компромис по отношение на надеждността на инвеститора. Щателно ще разследваме източниците на приходи на „Юнайтед кепитал”, легитимността на техните средства и предишния опит на компанията. Може да се окаже опасно за цялата финансова система тук, ако одобрим сделка, без наистина да се знае кой е собственикът на компанията. Става дума за 1,25 милиона български граждани, които са осигурени в „Доверие” на стойност около два милиарда лева (1,02 милиарда евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
kroki
преди 10 години
Изведнъж Маворидев се дистанцира от офшорката, която пробута с мълчаливо съгласие като купувач на ПОК Доверие. Ама и какво друго да се очаква от такъв човек http://afera.bg/mishena/49759.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
king
преди 10 години
Мавродиев е човек, който заема важен държавен пост и същевременно миналото му е изпъстрено с далавери и финансови машинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
king
преди 10 години
Заради хора като Мавродиев държавата трябва да я прекръстят на Криминална република България. Типично се получава поговорката "Крадеца вика Дръжте крадеца"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zabluden
преди 10 години
Мавродиев със сигурност не е света вода ненапита,но за Прокопиев е напълно прав.Прокопиев използва медиите си и напада Мавродиев защото КФН спря доста съмнителни сделки на Прокопиев и с Доверие и Алианц,а и около аукциона на ЕВН.Който е паметлив знае какви скандали имаше около листването на Булгартабак пак с участието на Прокопиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
sonka.74
преди 10 години
Мавродиев удобно пропуска да каже защо е критик на Дянков - защото му беше претендент за креслото, а не от някакви принципни позиции. А и шефското място в КФН спечели по нечестен начин, като сам внесе промени в закона докато беше депутат в НС, с които освободи едва започналия мандата си на поста Чобанов.http://afera.bg/mishena/49759.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
loramileva
преди 10 години
Със сигурност точно това е човекът, който може "щателно да разследва".Офшорките и съмнителните компании са му специалност.Само че как мисли да го направи? Нали нямал достъп до секретна информация. Обаче бил поискал.Не мисля, че човек като него с толкова съмнителни връзки , трябва да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още