IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички акции в Каолин ще бъдат изкупени автоматично от Quarzwerke

Предложението е внесено в Комисията за финансов надзор

09:47 | 25.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Всички акции в Каолин ще бъдат изкупени автоматично от Quarzwerke

Основният акционер в Каолин АД Quarzwerke Gmbh е отправил предложение за изкупуване по чл. 157а от Закона за публично предлагане на ценни книжа, според което ще изкупи всички акции в Каолин АД, които не са негово притежание, съобщи дружеството чрез БФБ-София. Престои КФН да даде решението си по търговото предложение.

Предложената цена е 4,156 лв. за акция, каквато беше тя при изтеклото търгово предложение. Quarzwerke притежава над 98% от Каолин АД, като извън неговото притежание са 1,92% или 958 826 акции.

Quarzwerke достигна дял от над 95% след търговото предложение (спрямо 90% преди това) и това му даде право да отправи предложение за изкупуване на всички акции.

Процедурата е известна като squeeze out и има за цел да защити пасивните акционери от опасността да са акционери в неликвидно, непублично дружество. Вместо акции те ще имат пари, който ще ги чакат в продължение на 5 години в специална банкова сметка.

На 31 май 2013 г. бяха изтъргувани 80,5% от капитала на Каолин АД с основен купувач Quarzwerke Gmbh, при цена основно от 4,156 лв. за акция, което няколко дни по-рано придоби 6,6% и така делът му достигна около 87%. Основен продавач беше Алфа финанс холдинг АД.

Каолин АД отчете 10% ръст на консолидираната печалба до 6,355 млн. лв. за първото полугодие на 2013 г. Консолидираните продажби се увеличиха с 0,89% на годишна база до 76,2 млн. лв.

Акциите на Каолин АД поскъпват с 64% за последните 12 месеца до 4,10 лв. за брой и 205 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlin
преди 10 години
Ами да! Даже съм сигурен, че това е вярното решение специално за това дружество....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Добре, ама защо наричате тези, които не са продали пасивни? Може пък да ги кефи дружеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още