IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАУД и БАЛИП организират курсове за брокери и инвестиционни консултанти

Те се организират за четвърта поредна година, като целта е успешно сертифициране на кандидатите за тези длъжности

14:47 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
БАУД и БАЛИП организират курсове за брокери и инвестиционни консултанти

За четвърта поредна година Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) обединяват усилията си с цел да подпомогнат сертифицирането на бъдещи брокери и инвестиционни консултанти.

Двете професионални организации стартират на 5 октомври курсове за подготовка на кандидати, желаещи да се явят на изпити за брокери и инвестиционни консултанти, които ще продължат до 16 ноември. Предвидена е възможност курсистите да се явят на пробен изпит на 23 ноември.

Посланието и мотото на инициативата остава същото - „Бизнесът в услуга на бизнеса”. Основна цел на БАЛИП и БАУД е бъдещите брокери и инвестиционни консултанти да са не само теоретично, но и практически подготвени за всички аспекти на работата си, така че със своята компетентност и умения да отговорят адекватно на пазарните изисквания, както и да работят в посока утвърждаване доверието на инвеститорите към капиталовия ни пазар.

За изминалите три години през това обучение са преминали близо 70 специалисти, а само за тази година числото на вече записалите се наброява 35. Статистиката от последните години показва, че над 60% от успешно издържалите изпитите за брокер и инвестиционен консултант са били подготвени в рамките на курса, организиран от двете асоциации.

Предвидено е кандидатите, успешно издържали изпита за брокер пред изпитната комисия, определена от КФН, да се запишат за практическо обучение за работа с Xetra©, RTS и правилата за търговия, организирано от „Българска фондова борса – София” АД.

Цените на обучението са в размер на 590 лв. за курсовете за инвестиционни консултанти (60 часа по 45 минути) и 450 лв. за курсовете за брокери (40 часа по 45 минути). Провеждането им е възложено на висококвалифицирани професионалисти в областта на финансите и икономиката, които преподават в университети, висши училища и Българската CFA Асоциация.

Всички лектори имат богат и разнообразен практически опит в областта на търговията с финансови инструменти, управление на портфейли, анализ и оценка на финансови инструменти, корпоративни финанси и др., работили са и работят за дружества – професионални участници на капиталовия пазар или институции, съставляващи елементи от неговата инфраструктура. Част от лекторите са придобили правоспособност на сертифицирани финансови аналитици (CFA).

Обучението ще бъде проведено от следните лектори:

- Васил Караиванов  – Асистент, Стопански факултет на СУ, кандидат-докторант;

- Надя Неделчева, CFA – Портфолио мениджър, „Карол  Капитал Мениджмънт” ЕАД;

- Ирина Димитрова, CFA – Финансов директор в НЕГ.БГ;

- Галина Димитрова, CFA – Финансов експерт, ОББ.

Курсовете  ще се проведат в сградата на инвестиционен посредник „Аларик Секюритис” ООД в гр. София, пл. „Позитано” №2, сградата на "Перформ бизнес център”. Предвижда се и провеждането по желание, извън формата на курса, на пробен изпит и допълнителни занятия (упражнения), както и консултации.

Членовете на БАЛИП и БАУД ще могат да ползват за определени от тях кандидати отстъпки от горепосочените такси, като в тези случаи цената на курсовете за инвестиционни консултанти ще бъде 520 лв., а за брокери – 400 лв.

Записването ще става срещу преведена по банков път такса, като подробна информация относно банковите сметки може да се намери на сайтовете на двете асоциации: www.balip.com и www.baud.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още