IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Юрий Гагарин АД

Дружеството отчете ръст от 16% за седмица и 60% за месец

09:19 | 31.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Акция на седмицата – Юрий Гагарин АД

Книжата на Юрий Гагарин АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на дружеството поскъпнаха с 16% за през седмицата до 66 лв. за акция. За послендия месец повишението е с 60%.

Въпреки че не е част от 40-те най-ликвидни дружества и съответно от индекса BG40 и от BGTR30, Гагарин 12-ти по брой сделки с 29 през миналата седмица, както и бе 14-ти по оборот с 67 хил. лв. Данните показват, че дружеството има шанс да влезе в двата индекса от септември 2013 г.

Като причина за резкия ръст може да се посочи предложението за отпадане на забраната за производство на цигарени гилзи. Гилза за цигара е „празна цигара“, или само филтър и хартия, без тютюн в нея.

Резултатът за януари-юни 2013 г. е загуба от 734 хил.лв. спрямо печалба от 2,75 млн. лв. година по-рано, или влошаване с 3,5 млн. лв. Причината обаче е еднократен ефект от обезценка на машини и разходи за придобиване на дълготрайни материални активи за общо 4,14 млн. лв. Пловдивската фирма може да се похвали с 26% ръст на продажбите до 33,6 млн. лв.

В темата за дружеството в Коментари на Investor.bg бе изказано мнение, че тези обезценени активи ще бъдат реинтегрирани. Производството на гилзи за цигари бе забранено в средата на 2013 г.

В началото на тази година Юрий Гагарин АД прие предложение за подписване на договор за посредничество, с което ще бъде постигнато съществено увеличение на приходите от продажби на опаковки и филтри за цигари, съобщи дружеството.

„Съветът на директорите обосновано счита, че с оглед на влошените финансови показатели на Юрий Гагарин АД, изразяващи се в съществено намаление на поръчките и приходите от продажби на продукция през последното тримесечие на 2012 г. и прогнозата за развитие на дружеството през 2013 г., изложените обстоятелства обосновават приемането на предложението за осъществяване на договор за посредничество и взетите решения в тази връзка“, се казваше в съобщението до БФБ-София, подписано от изпълнителния директор Иван Шарланджиев.

Впоследствие основните акционери в Юрий Гагарин АД продадоха акциите си, с което индиректно се смени собственика на дружеството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
COBOSCHETO
преди 10 години
Абе марияне за месо ли са ги продалите зкационери "Впоследствие основните акционери в Юрий Гагарин АД бяха продадени, с което индиректно се смени собственика на Юрий Гагарин АД."Мислете като пишете бре ей.Идвате тук 90 ти набор налъхани от скамейката а не може едно изречение да спастрите и иската и заплати от 2000 лв и служебен автомобил и лаптоп !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още