IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат планира да стане поръчител на мажоритарния собственик Приста Ойл

Съществува практика банките, когато финансират свързани лица, да изискват от тях насрещни гаранции под различна форма

09:55 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Монбат планира да стане поръчител на мажоритарния собственик Приста Ойл

Съветът на директорите на Монбат АД свиква Общо събрание на акционерите, за да бъде одобрено поръчителство по кредити на Приста Ойл Холдинг ЕАД, показва поканата за 30 септември 2013 г., публикувана чрез Бюлетин Investor.bg.

Така Монбат АД ще върне жеста на компанията майка, тъй като Приста Ойл Холдинг ЕАД е поръчител по кредити на Монбат АД и дъщерното Монбат Рисайклинг ЕАД за 14,25 млн. евро.

Предложението е Монбат АД да стане поръчител по едногодишни револвиращи кредити за общо 15 млн. евро от Сосиете Женерал Експресбанк, отпуснати на Приста Ойл Холдинг ЕАД. Лихвата е едномесечен EURIBOR (за усвоените средства в евро) / SOFIBOR( за усвоените средства в лева) / LIBOR (за усвоените средства в щатски долари) плюс надбавка от 3,55%.

Предвижда се също така Монбат АД да стане поръчител по кредитна линия за оборотни средства от Алфа Банк клон България, отписната на Приста Ойл за общо 4 млн. евро. Тук надбавката е 1,4% над съответния едномесечен EURIBOR или LIBOR, както и 1,45% над едномесечния СОФИБОР.

Приста Ойл Холдинг ЕАД притежава 68,51% от капитала на Монбат АД, като на Общото събрание няма да има право на глас. Общата стойност на поръчителствата е 37 млн. лв. или 20% от активите на Монбат АД към 31 декември 2013 г.

В мотивираният доклад на Съвета на директорите на Монбат АД се казва, че всяко едно от задълженията на Приста Ойл Холдинг ЕАД е обезпечено с ипотеки върху активи на дружеството кредитополучател – земи и сгради, както и особени залози върху машини, съоръжения и готова продукция.  Договорите за поръчителство между банките кредитори и Монбат АД имат характер на второстепенно обезпечение.

Съществува практика на кредитните институции, когато финансират свързани лица да изискват от тях насрещни гаранции под различна форма. Искането на ТБ Сосиете Женерал Експресбанк АД и Алфа Банк-клон България за гарантиране на задълженията на Приста Ойл Холдинг ЕАД  от Монбат АД не е поради повишен риск на кредитополучателя, а е мотивирано от обстоятелството, че двете дружества, като свързани лица са носители на общ риск, съгласно чл. 3, ал. 2 и параграф 1 т.4 от ДР на Наредба №9 на БНБ.

От всяко от лицата носител на общия риск обикновено се изисква гарантиране на задълженията на другото (или другите) лица, носители на същия риск. Кредитните институции имат специфични вътрешни правила за оценка и управление на риска, поради което в отделни случаи се изискват подобни насрещни гаранции, се казва в мотивирания доклад.

Предвид гореизложеното Съветът на директорите на Монбат АД счита, че сключването на подобни сделки не представлява риск за миноритарните акционери на Монбат АД. Кредитите, по които Монбат АД ще стане поръчител се обслужват редовно и няма основание да се смята, че кредиторите ще се удовлетворяват от предоставените обезпечения, се казва в доклада.

Съветът на директорите на Монбат АД счита, че предложените за одобрение сделки са целесъобразни и икономически изгодни и за двете дружества - Монбат АД и Приста Ойл Холдинг ЕАД, ето защо предлага на Общото събрание на акционерите на дружеството да овласти Съвета на директорите и изпълнителния член на СД на Монбат АД да сключат предложените сделки.

Монбат АД отчете 63% ръст на годишна база на консолидираната печалба преди данъци до 9,9 млн. лв. за полугодието на 2013 г. Консолидираните продажби на Монбат АД се увеличават с 23% на годишна база до 15,1 млн. лв. за юни 2013 г. Продажбите за полугодието са за 114,3 млн. лв., като се увеличават с 32%.

Цената на акциите на Монбат АД се увеличава с 43% за последните 12 месеца до 7 лв. за акция и 273 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент дивидент от 0,2109 лв. на акция.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още