IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Урумов: Придобиването на МКБ Юнионбанк е втората значима консолидация у нас

БНБ винаги е подкрепяла консолидацията в банковия ни сектор, заяви говорителят на централната банка

16:16 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
А. Урумов: Придобиването на МКБ Юнионбанк е втората значима консолидация у нас

"БНБ е запозната с процеса по продажбата на МКБ Юнион банк и с потенциалните купувачи от самото начало на преговорите лично от банката-майка Bayern LB и от МКБ Унгария. Централната банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас", заяви говорителят на БНБ Александър Урумов пред Investor.bg.

"В конкретния случай една от водещите български банки в условия на конкуренция придобива друга, динамично развиваща се компания, определена за една от най-добрите банки за 2013 г. Това е втората голяма консолидация на българския банков пазар, след одобрение от страна на регулатора. Първата такава бе сливането на Булбанк, Биохим и Хеброс банк през 2007 г., която бе позитивен принос в стабилността и доверието в българската банкова система. След внасяне на документите за одобрение управление „Банков надзор” на БНБ ще се произнесе в установените от закона срокове", уточнява Урумов.

Акциите на ПИБ поскъпнаха със 6% до 2,43 лв. за акция (267 млн. лв. пазарна капитализация) след публикуването на новината, че банката ще придобие МКБ Юнионбанк. Изтъргувани са около 33 хил. акции за около 79 хил. лв.



Цената на сделката не е обявена. Все пак обаче цената, на която е купена Юнионбанк АД, ще стане ясна от отчета на Първа инвестиционна банка след финализиране на сделката. В него разликата между собствения капитал на МКБ Юнионбанк и цената на придобиване ще бъде отразена в отчета като положителна репутация в актива и като печалба в пасива.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още